Intrigi.bg Крими Прокуратурата: Кристиян Бойков е хакнал НАП

Прокуратурата: Кристиян Бойков е хакнал НАП

422
0

Събраните до момента доказателства не разколебават версията, че Кристиян Бойков е извършил атаката срещу НАП, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата. От анализираните данни към момента може да се направи заключение, че той е разполагал с базата данни на НАП преди разпространението ѝ в интернет пространството, информират от Прокуратурата (вижте цялото изявление на Прокуратурата на prb.bg).

Към настоящия момент продължава работата по декриптиране на информацията, съдържаща се в иззетите веществени доказателства, както и по анализ на вече декриптираната такава информация от компютъра на Бойков.

Кристиян Бойков е извършвал различни търсения по ЕГН в базата данни на НАП, както и е променял оригиналната дата на файловете с датата 10.11.1989 г., която съвпада с датата на файловете, разпространени в интернет пространството.

Установено е, че

три дни преди публикуването на базата данни на НАП в интернет, на служебния компютър на Кристиян Бойков са правени търсения в тази база данни с ЕГН на няколко лица: министър – председателя Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и народния представител Делян Пеевски.

Хакерската атака срещу НАП коментира и зам.-главният прокурор Иван Гешев пред БНТ и на въпрос дали НАП и държавата носят отговорност, той отговори така: „За да онагледя ситуацията, това е все едно прехвърляме отговорността от човека, който нарушава правилата към жертвата. Все едно да минавате по неосветена улица, защото бързате или не се грижите за своята безопасност, да ви пребият или убият и да сте си виновни вие. Не, не сте виновни вие, вие сте жертвата.

Тук се развива същата ситуация. Отначало разследването започна в посока лицето, което знаете, в момента за нас е ясно, че този обвиняем е просто оръдие и маша. Разследването и основната версия, по която се работи е, че фирмата, в която той работи се занимава с нещо като кибер рекет.

Занимават се с удряне на фирми, търговски дружества, държавни организации, с цел нарушаване на тяхната компютърна информационна сигурност и съответно по-късно да бъдат привлечени като клиенти.

Дали е цялата фирма или части от нея, или отделни нейни ръководители – това е водещата версия, по която се работи в момента”.

„Едно от определенията за кибер тероризъм е когато с компютърни програми хакваш или удряш определени бази данни, критична или некритична инфраструктура, за да постигнеш определени политически цели, да въздействаш или върху обществото психически, или върху нагласите на обществото. Това също е една от версиите, върху които се работи – много вероятна версия.

Вижте само колко интересно съвпадна всичко например с реакцията на „Да, България”.

В рамките на дни беше поискана оставката не на шефа на НАП, а на министър Горанов (бел.ред. министър на финансите). Това е една координирана атака срещу държавата, за мен това е безспорно.

Сега ще ви кажа нещо конкретно. Тези хора, които излизат по телевизията разчитат на това, че компютрите, които бяха иззети от това лице са криптирани с тежък софтуер за криптиране. Твърди се, че този софтуер може да бъде разкриптиран в рамките на десетилетия и то при използване на съвременни суперкомпютри. Благодарение на работата на българските специалисти и служители на съответните служби, единият служебен компютър беше отворен в рамките на 10 дни”, добави Гешев.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име