Intrigi.bg Актуално Прокуратурата започна производство за плагиатство по сигнал срещу Петър Илиев

Прокуратурата започна производство за плагиатство по сигнал срещу Петър Илиев

140
0

Софийската градска прокуратура (СГП) е образувала досъдебно производство срещу неизвестен извършител по сигнала на гражданско сдружение БОЕЦ за плагиатство срещу Петър Илиев, съобщиха от сдружението.

Предложеният от „Има такъв народ“ първо за правосъден, а след това и за вътрешен министър беше главен асистент в катедрата по конституционноправни науки на Юридическия факултет, но напусна след като Етичната комисия на университета го уличи в плагиатство от писан по-рано труд на доц. д-р Наталия Киселова. Веднага след оповестяването на заключението Илиев оспори компетентността на комисията по казуса, като я обвини в политически пристрастия.

Етичната комисия се зае с казуса след три сигнала че в книгата му „Компетенцията на Народното събрание“, излязла през 2015 г., има неправомерно и дословно копиране текстове от дисертацията „Парламентарен контрол“ на доцент д-р Наталия Киселова, преподавател от същото висше училище, защитена през 2008 г. Миналата година стана известно, че изследваното издание е съкратено със задна дата с около 80 страници и има нов вариант на книгата със старите данни.

В началото на декември Софийската адвокатска колегия отказа да образува дисциплинарно производство срещу него и прие, че публикациите за плагиатството на Илиев и становището на Етичната комисия, с което се приема, че той е копирал дословно части от труда на друг преподавател – доц. д-р Наталия Киселова, „не дават основание за самосезиране на Софийски адвокатски съвет и образуване на дисциплинарно производство“.

Сега обаче прокуратурата се е заела със случая, а за развитието по казуса съобщиха от БОЕЦ. В публикацията на сдружението във фейсбук се посочва, че с постановление на прокурор от СГП е образувано официално досъдебно производство по чл. 172А от Наказателния кодекс и се води срещу неизвестен извършител.

Текстът на чл. 172А, ал. 1 гласи: „Който записва, възпроизвежда, разпространява, излъчва или предава, или използва по друг начин чужд обект на авторско или сродно на него право, или екземпляри от него, без необходимото по закон съгласие на носителя на съответното право, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба до пет хиляди лева.“

От сдружението коментират, че е била нужна почти половин година за прокуратурата, „за да установи очевидното“ и отправят още въпроси – колко време ще е необходимо да се установи кой е неизвестният извършител, ще има ли и кога повдигнати обвинения и наложени мерки за неотклонение. „Дневник“ също отправи въпроси към прокуратурата, но все още не е получен отговор.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име