Intrigi.bg Крими Прокуратурата в Молдова обяви, че разследва хазартния бизнес на Божков там

Прокуратурата в Молдова обяви, че разследва хазартния бизнес на Божков там

530
0

Прокуратурата в Молдова започва разследване на лотарийния бизнес в страната. На практика Националната лотария там е копие на българската „Национална лотария“, която бе ликвидирана с приемането на промените в Закона за хазарта и бе собственост на Васил Божков.

Молдовската Национална лотария оперира с букмейкъра NGM Company, чийто учредител е регистрираната в Дубай компания NGM SPC Limited. Тя е основана от две български фирми – „Национална лотария“ АД и „Ню Геймс“ АД, пишат местни медии. И двете са собственост на Васил Божков, който в момента е се укрива в Дубай, а срещу него и в България се водят няколко разследвания по различни обвинения.

„Група хора, включително чуждестранни компании, са монополизирали хазартния бизнес в Молдова, съобщи днес главният прокурор Александър Стояногло, цитиран от информационната агенция Infotag. По думите му „те са използвали измамни схеми, прикрити от неформалните лидери на молдовското правителство“.

Компанията „Национална лотария на Молдова“, която е създадена като публично-частно партньорство, се е превърнала, след държавната Metalferos, в поредната икономическа структура, контролирана от бившия лидер на демократите, олигарха Влад Плахотнюк, каза Стояногло.

„Национална лотария“ е трябвало да получава 75% от доходите, а частният партньор – 25%, но в действителност държавата е получавала 11.4%. „От ноември 2018 г. до май 2019 г., само от продажбите на лотарнийни билети са получени 325.98 млн леи, от които 39.5 млн. са пратени на лотарията, а 81.5% на частния партньор. Анализът показва, че приходите на лотарията не са надминали 51% при слот машините. Държавата не е получила доход от 400 млн. леи в периода 2017 -2019“, обясни още той.

„Пазарът в България до голяма степен е наситен и това е причината от година „Национална лотария“ да има концесионен договор за срок от 15 години да управлява националната лотария на Молдова“. Това обясни в свое интервю през октомври 2019 г. Димитър Ганев – изпълнителният директор на лотарията (която в момента е в процедура по фалит).

„Тя е копие на нашата „Национална лотария“. Ние изцяло я правим. Тя стартира в края на 2018 г. и там в момента се случват същите неща, както у нас“, каза Ганев тогава.

„Дневник“ потърси Димитър Ганев за въпроси и коментар по темата, но той не отговаря на мобилния си телефон.

През февруари Народното събрание прие промени в Закона за хазарта, с които бяха забранени всички частни лотарии, а този сегмент от хазартния бизнес на практика бе национализиран. Срещу Васил Божков, който се укрива в Обединените арабски емирства, са повдигнати 18 обвинения – за принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице, търговия с влияние, държане и отчуждаване на културни ценности, разследва се и за изнасилвания и убийства.

Според прокуратурата в България неплатените в годините от дружества на Божков такси за организираните от тях хазартни игри достигат половин милиард лева.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име