Intrigi.bg Политика Провокатори в Габрово искали да разпалят етнически конфликт

Провокатори в Габрово искали да разпалят етнически конфликт

874
1

Колко къс е фитила на етническото напрежение и каква е ролята на политиците в такава ситуация като в Габрово коментират политолози.
На протестите в Габрово има доста провокатори, които искат да разпалят етнически конфликт. Около тази теза се обединиха политологът Петър Чолаков и Христо Николов от фондация „Саворе“.

Според Чолаков побоят на ромите пад продавача, който разпали огромния конфликт, е битов инцидент. Въпреки това той веднага е бил раздухан и поради тази причина се е стигнало до тук.

„Видяхме, че в Габрово имаше провокатори. Там имаше хора с качулки, които се опитаха да разпалят един битов инцидент. Съдът и прокуратурата трябва да реши кой е крив и кой е прав при това сбиване в магазина. Който е извършил престъпление, да си понесе наказанието. Въпросът е кой има интерес от разпалването на етнически конфликт? Кои са партиите, които защитават радикално десни идеи, разпалващи етническото напрежение? Не са ли  част от тези партии в управлението и не е ли изгодно сега да се отклони темата от един огромен скандал, който тресе държавата с едни апартаменти? Има опит да се отклони общественото внимание. Няма концепция за интеграцията на ромите. За да се интегрират те трябва да се наблегне на образованието, но това е двустранен процес, защото и ромите също трябва да имат желание да го направят. Голяма част от протестиращите са излезли автентично. Има и такива, които са с качулки, маски, провокатори и хора, които въобще не са от Габрово. За съжаление тенденцията е за увеличаване на междуетническото напрежение“, разказа политологът.

По думите му няма по-голяма или по-малка превилигированост. Според него мерките, пуснати от Каракачанов за ограничаване на раждаемостта са спорни, но не отрече, че има натрупано напрежение. „Интеграция на ромите може да има с образование на тази етническа група и да има и от другата страна желание да се интегрира.“

Христо Николов пък допълни, че през последните години много неправителствени организации са спекулирали с темата за интеграцията на ромите и само са отчитали дейност, срещу която са получавали доста сериозни средства.

„Осъждам много остро агресията без значение от коя страна е и в каква посока е. През последните три дни ми направи впечатление, че има лек политически оттенък в скандала в Габрово. Много ясно пролича това и в социалните мрежи на групата от Габрово. Личеше си, че има профили на хора, които са част от определени партии. Трябва да има нетърпимост към агресията, ако бяха обаче двама българи дали щеше да има същия отзвук. Много фондации са правили проекти за интеграция, но само на документи. Трябва да има контрол над финансите, които се дават по такива проекти. Който е злоупотребявал със средства да си понесе наказанието“, каза Николов пред Bulgaria ON AIR.

Според него сега не се предлагат нови неща за интеграцията на ромите. „Това е осъзнат процес.“Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

1 коментар

  1. Ми да разпалят бе, какво лошо има в това!? Така веднъж за винаги хем ромите ще разберат кой командва тук, защото България е на българите, а те са само „гости“ тук, и затова ще кротуват и мируват ако ли не да се махат!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име