Intrigi.bg Политика ”Провинциален политик” или първият ”честен” президент е Румен Радев?

”Провинциален политик” или първият ”честен” президент е Румен Радев?

856
0

„Провинциален политик“ или открояващ сред президентите с „честна линия на поведение“. Двете противостоящи оценки на поведението на Румен Радев в първите две години от президентския му мандат дадоха политолозите доц. Румяна Коларова и проф. Александър Маринов пред БНР.

Резултат с изображение за Румяна Коларова

Според Коларова, която беше част от администрацията на предишния президент Росен Плевнелиев, сегашният държавен глава е първият без ясни стратегически приоритети.

„Той е много активен и дори агресивен политик. Има ясна физиономия. Не бих казала, че има ярка персона, защото в неговите позиции малко виждаме личността му. За две години той се утвърди като един дълбоко провинциален и ситуационен политик. Това не приляга на президентската институция. Не сме видели ясна стратегическа визия, а всички въпроси той ги разглежда и интерпретира в контекста на маргинални вътрешнополитически дебати“, заяви Румяна Коларова.

Колегата ѝ Александър Маринов е на противоположно мнение.

„Радев се откроява сред всички български президенти и политици с много ясна, решителна и честна линия на поведение. Това се одобрява от мнозинството от българите. Той провежда линия да говори истината, което е отдавна забравена практика. Не усуква, не търси да бъде харесван от всички. Що се отнася до стратегическата визия, той загатва нейните очертания – съществена промяна в модела на управление на държавата. Повтаря за необходимостта от откритост, отчетност и отговорност. Това не са маргинални проблеми“, смята проф. Маринов.

Не съм чула интерпретация на политическа ситуация от Радев, която да е в европейски контекст, изтъкна Румяна Коларова и допълни, че президентът е „реактивен“ политик, който предимно реагира на ходовете на правителството. „Остава усещането, че той свети с отразена светлина“. Това е и причината рейтингът му да се срине с 10 пункта от юни насам, смята още Коларова.

Рейтингът на Радев остава по-висок от този на всички български политици в момента, а стратегическата му визия е ясна, изтъкна Александър Маринов.

„Има стратегически проект и той е свързан с това не просто да се кланяме на Големите братя, а България да защити националния си интерес в организациите, в които членува. Да, ние сме част от ЕС и НАТО, но не като послушни слуги, а като нация, която следи интересите си, търси своите партньори“, смята Маринов.

Според него премиерът Бойко Борисов по-рядко атакува персонално Радев, защото го е страх от сравнението с президента. На друго мнение е Коларова, според която Борисов до този момент подценява значението на Радев.

Резултат с изображение за Румен Радев

Тя изрази мнение, че под лозунга „национален интерес“ Радев отстъпва пред „наш геополитически противник“, какъвто е Русия, и е претърпял унижения при разговорите си с колегата му Владимир Путин и с руския патриарх Кирил.

„Въпросът за унижението е сложен, много български политици са се унижавали на Изток и Запад. Радев има слабости, но не може да се каже, че е човек без достойнство и чест“, смята проф. Александър Маринов, според когото президентът е еманципиран и не повтаря позициите на издигналата го БСП.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име