Intrigi.bg Крими Проверяват депутат за пране на пари

Проверяват депутат за пране на пари

420
0

Специализираната прокуратура е образувала разследване за пране на пари от народния представител от ГЕРБ Лъчезар Иванов. Това заяви днес пред БТА говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев, който посочи само инициалите Л. И.

Досъдебното производство е резултат от проверка на КПКОНПИ, материалите от която са постъпила в прокуратурата в средата на юли. Наблюдаващият прокурор е преценил, че има данни за евентуално извършено престъпление по чл. 253 от НК – пране на пари. Депутатът Иванов няма повдигнато обвинение. В случай, че се стигне до привличането му към наказателно отговорност, преди това главният прокурор трябва да поиска от 46-то Народно събрание да свали имунитета му.

За това, че Иванов е проверяван от Държавната агенция „Национална сигурност” (ДАНС), КПКОНПИ и прокуратурата по сигнал за пране на пари при реализирана от него голяма печалба от продажба на акции съобщи на 22 юли „Свободна Европа”.

Депутатът е извършвал консултантска дейност за американска компания, която разработва лекарствени продукти. Вместо възнаграждение в пари, е получавал акции на дружеството. Няколко години по-късно Иванов е продал част от акциите си на борсата и е спечелил голяма сума пари. Тогава са започнати проверките от институциите, а след това е подаден сигнал до прокуратурата за евентуално пране на пари.

Иванов признава, че от години работи с американската компания Enzolytics.

През 2018 г. той сключва договор за консултантски услуги. В него е записано, че за дейността си ще получи 20 млн. акции на дружеството. В началото на 2021 г. той продава чрез инвестиционен посредник част от тях на фондовата борса в Ню Йорк и според неофициална информация печалбата му надхвърля 1.6 млн. долара.

Акциите не фигурират и в декларираното от Иванов имущество за 2019 и 2020 г., но той обяснява, че е отчел печалбата от тях, заедно с останалите му дялове от компанията, в края на мандата на 44-ото НС, както и при влизането си в 45-ото НС през пролетта на 2021 г.

Депутатът Лъчезар Иванов пред „Труд”: Няма от какво да се притеснявам

В публична американска компания, която е листвана на Нюйоркската борса няма как да се перат пари.

Декларирал съм акциите си в US фирмата във формуляра на декларацията пред КПКОНПИ и нямам никакви притеснения. Освен това пред американската компания съм декларирал, че съм политик, оттам са ми направени всички надлежни проверки. Работя за US фирма, чиято пазарна капитализация е 565 млн. долара.

Имам договор с компанията, а стойността на онези 20 млн. акции, около които се вдига шум е 0,0001 долар на акция. Ще платя данък и не виждам никакъв проблем. Не съм притеснен и няма от какво да се притеснявам.

Парите преди да влязат в сметката ми минават през четири банки. За какво пране на пари може да става дума?

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име