Intrigi.bg Крими При акция ”Тайфун” са задържани руски шпиони у нас, медиите в Русия...

При акция ”Тайфун” са задържани руски шпиони у нас, медиите в Русия пишат за акцията

358
0

Акция срещу руски шпиони е проведена в четвъртък у нас. Тя е под кодово име ”Тайфун”. Според неофициални източници е била подавана информация в полза на Русия.

Обискирани са няколко адреса в София и Пловдив. Там били блокирани пътища за залавяне на един от заподозрените. Днес се очаква да бъдат дадени повече подробности.

Няколко души са арестувани в България за шпионаж в полза на Русия, съобщават руски агенции, позовавайки се на български медии. Те са задържани в хода на спецоперация на Държавната агенция за национална сигурност, пише ТАСС, за която новината е водеща.

Като цитира БНТ, агенцията отбелязва, че информацията не е потвърдена все още нито от прокуратурата, нито от Министерството на вътрешните работи на България.

РИА Новости допълва, че става дума за група чиновници с достъп до секретна информация. И припомня, че през септември миналата година българското външно министерство обяви за персона нон грата двама служители на руското търговско представителство и ги експулсира по подозрения „шпионаж“.

Както отбеляза посолството на Русия в София, българската страна не е представила никакви доказателства в потвърждение на подобни обвинения. Като ответна мярка руското външно ведомство също изгони двама български дипломати, пише РИА Новости.

В средата на декември за персона нон града беше обявен руският военен аташе, когото българската прокуратура заподозря в събиране на военна информация.

В руското посолство определиха мярката като неоснователна, отбелязвайки, че „такива действия не са в полза на развитието на диалога във военната сфера, както и на укрепването на стабилността в Черноморския регион“.

В отговор Москва обяви за персона нон града помощника на военния аташе в българското посолство, припомня РИА Новости. Днес у нас продължава разследването по случая. Предстои да стане ясно на колко от тях ще бъдат повдигнати обвинения или ще бъдат привлечени като свидетели. 

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име