Intrigi.bg Мистерии Притежава ли КГБ писма, които могат да сринат кралското семейство?

Притежава ли КГБ писма, които могат да сринат кралското семейство?

144
0

Преди години шпионинът Антъни Блънт дава на руските си колеги колекция от кралски писма, толкова компрометиращи, че може да се използва за изнудване на британското кралско семейство, твърди водеща фигура в КГБ.

Писмата, написани от чичовците на кралицата, херцозите на Уиндзор и Кент, до техните германски роднини,  показват дълбочината на техните нацистки симпатии. Те биха се оказала много неудобни за Великобритания, ако бяха видели бял свят през годините на Студената война.

Блънт, високо уважаван геодезист в двора на кралицата, беше публично обявен за шпионин през 1979 г.
Той винаги е настоявал, че информацията, която е предал на руснаците, е била „главно за немските разузнавателни служби“.

Но документален филм на Channel 4 сега потвърждава, че Блънт е предал и копия от кореспонденцията на кралското семейство директно на КГБ. Вероятно Кремъл и до днес съхранява писмата.

Предателството беше разкрито от руския шпионски майстор Юрий Модин, бивш контролер на шпионския пръстен в Кеймбридж, който включва и Блънт.

Спомняйки си срещите си с Модин, писателят и историк Роланд Пери разказва: „Попитах го: „Бихте ли могли да изнудвате кралските особи? „, а той ми отговори: „Да. Да, можем да го направим, но не бихме“.

Като далечен братовчед на кралицата майка, Блънт е бил доверен член на Домакинството след присъединяването си към двореца през 1945 г. Той също така е бил двоен агент и е шпионирал и за MI5.

След края на войната крал Джордж VI, бащата на кралицата, лично помолил Блънт, който говори немски, да придружи кралския библиотекар Оуен Морсхед на тайна мисия. Те имат задачата да извлекат близо 4000 писма, написани от кралица Виктория до дъщеря й императрица Виктория, които се съхраняват в бившия дом на последната – замъкът Фридрихсхоф, близо до Франкфурт – тогава окупиран от американците.

Другата кореспонденция, съхранявана в имота, включва писма между херцозите на Уиндзор и Кент и принц Филип Хесенски, внук на императрица Виктория, както и един от най-мощните аристократични поддръжници на Хитлер.

Кралят знаел, че в грешните ръце писмата могат да се окажат силно увреждащи за семейството. Принц Джордж, херцогът на Кент, загива при въздушна катастрофа през 1942 г.

Клайв Ървинг, автор на „Последната кралица“ казва в документалния филм: „Чърчил подкрепи тази мисия, както и Джордж VI, защото и двамата разбраха заплахата, потенциално породена от знанието колко далеч назад тази симпатия към нацистите се простира в Кралското семейство. Ако това излезе наяве, монархията ще бъде много, много застрашена. Невероятното в това за мен е, че Антъни Блънт знае точно къде да отиде. Той назначава двама войници да влязат на мястото и да намерят тези документи.“

Това, което кралят и Чърчил не биха могли да знаят, беше, че по това време Блънт вече е бил двоен агент и е шпионирал и за КГБ

Според документалния филм той микрофилмира писмата и ги изпраща в Москва в дипломатическа чанта.

Блънт е интервюиран 11 пъти от MI5 между 1951 и 1964 г., когато американското ФБР разкрива на британските си колеги, че са го идентифицирали като шпионин.

Но вместо да бъде изпратен в затвора, на двойния агент му е предложен имунитет както и възможност да продължи да работи в двореца. Той дори получава рицарско звание през 1956 г.  Едва през 1979 г., когато беше свален от Тачър, той загуби както работата си, така и званието си. 

Блънт умира през 1983 г. на 75-годишна възраст.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име