Intrigi.bg Актуално Пристигнаха близо 10 000 ваксини срещу коронавирус, здравният министър ще е първият...

Пристигнаха близо 10 000 ваксини срещу коронавирус, здравният министър ще е първият ваксиниран

361
0

Първата пратка ваксини срещу коронавирус пристигна в България. 9750 дози вече се съхраняват в хладилника на Столичната регионална здравна инспекция. Те ще са достатъчни за ваксинирането на близо 5000 човека, тъй като се поставят две дози с интервал от 21 дни. Ваксините бяха посрещнати от здравния министър Костадин Ангелов, който обяви, че ще е първият българин, който ще се ваксинира утре. Първата фаза на ваксиниране е предвидена за медицинските лица на първа линия, а броят на желаещите се увеличава. Целта е 70% от населението да се ваксинира.

„Оттук нататък започваме логистиката по разпространението на ваксини в страната. След по-малко от час тръгва първия лъч в посока Пловдив и Бургас. Утре ще започне ваксинирането в три града – София, Пловдив и Бургас. В останалите райони това ще се случи на 28 и 29 декември. Пристигнаха и информационни материали, предназначени за българските лекари и пациенти“, каза Ангелов.

Той информира, че броят на желаещите да се ваксинират медицински лица се увеличава, а амбицията на властите е да бъдат ваксинирани 70% от българите. „Тогава ще хвърлим маските, ще започнем да се виждаме, да виждаме своите близки, да ходим на театър и кино“, каза Ангелов.

През януари предстоят допълнителни пратки от ваксините, с които наличните дози ще достигнат 62 500. Когато наличните ваксини станат повече, ще може паралелно да се провежда ваксинация сред различни групи от населението, като с приоритет ще са възрастните хора. Здравният министър обясни, че разчитам на медиите да се убедят хората да се ваксинират.

Председателят на ваксинационния щаб д-р Красимир Гигов обясни, че всичко е наред около пристигането на ваксините. Гигов съобщи, че желаещите да се ваксинират медицински лица вече са достигнали 45 000, а техният брой постоянно нараства. „Постоянно имаме заявки от различни структури, желанието хората да се ваксинират все повече и повече нараства. Ваксинациите ще бъдат извършени в болниците и в РЗИ-тата“, уточни Гигов.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име