Intrigi.bg Свят Призивът на звездите от Холивуд към човечеството – „Не се завръщайте към...

Призивът на звездите от Холивуд към човечеството – „Не се завръщайте към нормалното“

233
0

„Не се завръщайте към нормалното“ след отхлабването на мерките срещу коронавируса, призоваха в отворено писмо Жулиет Бинош, Хоакин Финикс, Робърт Де Ниро, Кейт Бланшет, Мадона и още десетки световни звезди, журналисти и лауреати на Нобелова награда. Техният апел е насочен към световните лидери и човечеството.

Обяснението им е, че именно предишният „нормален“ живот може би е довел света до пандемия, а прибързаното връщане към него би довел до риска от по-нататъшен глобален срив, предизвикан от втора вълна на заразата.

Според авторите на писмото, което е съставено по идея на актрисата Жулиет Бинош и френския физик и философ Аурелиан Баро, „проблемът е системен“.

„Продължаващата екологична катастрофа е мета криза – масовото изчезване на живота на Земята вече не е просто съмнение и всички показатели сочат към пряка екзистенциална заплаха“, казват в позицията си подписалите се.

Драстичните мерки срещу разпространението на коронавируса в света, включващи спирането на големи производствени процеси, доведоха до изчистването на въздуха от вредни емисии. Очакванията до края на пандемията са нивата на въглероден диоксид да намалеят с цели 6%, но въпреки това специалистите предвиждат бързото им връщане към предишните нива още следващата година. 

Заради увеличилата се консумация по време на социалната изолация обаче светът е поставен пред друга заплаха – тази от замърсяването с пластмасови отпадъци.

Страхът от заразяване увеличи употребата на прибори, чинии и чаши за еднократна употреба, а маските и ръкавиците се превърнаха в основен вреден отпадък, който е също толкова трудно разградим в природата.

Проблемът с изхвърления текстил също стои на дневен ред. Дългото стоене вкъщи провокира голяма част от хората да разчистят гардеробите си, а това завърши с пращането на тонове текстилен отпадък в кофите за боклук.

Това е и едно от основните притеснения на авторите на писмото. Според тях колкото и тежка да е пандемията, глобалният екологичен срив ще има неизмерими последствия.

Преразглеждането на ценностната система и поглеждането отвъд консуматорството и материалното ще помогне за по-голяма осъзнатост.

„Ние вярваме, че е немислимо да се върнем към „нормалното“, се казва още в призива, подписан и от нобелови лауреати за химия, физика и медицина. Те описват пандемията като трагедия, но също и като възможност за човечеството да потърси същественото в живота.

Всички подписали се призовават лидерите и хората по света към преразглеждане на целите, ценностите и икономиката. Тяхното мнение е, че именно стремежът към консуматорство и манията за производство са довели до отричане на ценността на самия живот.

„Замърсяването, изменението на климата и унищожаването на природата доведоха света до преломна точка“, казват застъпниците на инициативата, като в допълнение подчертават, че е нужна смелост за радикалната трансформация, от която всички се нуждаят.

Отвореното писмо беше публикувано във френския всекидневник Le Мonde, а сред подкрепилите го попадат още имената на Барбара Стрейзънд, Марион Котияр, Михаил Баришников, Пенелопе Круз и редица други.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име