Intrigi.bg Мистерии Прецака ли Джон Дилинджър ФБР? Ексхумират тялото му

Прецака ли Джон Дилинджър ФБР? Ексхумират тялото му

338
0

Преди повече от 85 години ФБР убива един от най-големите гангстери в САЩ – Джон Дилинджър. Но години наред легенди и конспиративни теории се реят около гибелта на престъпника, който е бил считан за герой по времето на Голямата депресия. Едни твърдят, че трупът му не там, където е гробът му, а други – че семейството на Дилинджър е подвело ФБР и полицията е застреляла грешния мъж.

За да сложи край на мистерията около Джон Дилинджър, неговият племенник Майкъл Томсън иска разрешение за ексхумация на тялото, а Здравният департамент на Индианаполис му позволява.

Тялото на Дилинджър ще бъде извадено през септември, пише „The Guardian“. Ала това може да е трудоемко – дни след като престъпникът е убит, баща му предпазва ковчега му, изливайки бетонна плоча върху гроба.

„Ще им е трудно да минат през нея“, казва историкът Сюзън Сътън. По думите й, причината за изливането на плочата бил страха на бащата на Дилинджър от вандали.

„Той се е опасявал, че някой ще дойде, ще изрови трупа и ще се гаври с него или ще го открадне“, обяснява тя. Семейството дори е получавало предложения за парично възнаграждение, ако се съгласят да покажат тялото на публика.

Джон Дилинджър бил един от най-свирепите престъпници в САЩ. Неговата банда не просто е обирала банки през 30-те, но е и отговорна за смъртта на близо 10 души. Самият главатар обаче никога не е бил обвинен в убийство. Всъщност, той дори е възхваляван от хората, че обирал американските банки по време на Голямата депресия, когато много американци губели домовете и фермите си.

„Човек като него лесно се превръща в герой на народа. Хората го определяли като много мил, дори и когато е крадял. Това е странна комбинация“, казва Сътън.

Престъпникът е арестуван и пратен зад решетките. Процесът срещу него предстоял, когато Дилинджър избягал от затвора през март 1934 година с пистолет, издялан от дърво. За да се покрие, той си направил пластична операция на лицето и се опитал да премахне отпечатъците си с киселина.

Ала през юли същата година агентите на ФБР го откриват и го застрелват в Чикаго. Твърди се, че е Дилинджър е предаден от жена, която станала известна като „Дамата в червено“.


Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име