Intrigi.bg Крими Пресякоха търговия с фалшиви български и американски документи

Пресякоха търговия с фалшиви български и американски документи

104
0

Пресечена е търговия с неистински американски и български документи за самоличност. Това обявиха на брифинг ръководителят на Софийската районна прокуратура Невена Зартова и директорът на ГДБОП Любомир Янев. Акцията е проведена на прокуратурата и ГДБОП е проведена в област Шумен и е била насочена срещу закононарушенията в интернет пространството.

Задържан е мъж, осъществявал контакта между клиентите и хората, които изготвяли фалшивите паспорти. Вече му е повдигнато обвинение за приготовление към изготвяне на неистински документи за самоличност, по което може да бъде осъден на до 6 г. затвор. Задържаният не е осъждан. Той остава в ареста за 72 часа.

При акцията е извършен обиск в апартамент в Шумен, където са открити 13 000 лева в брой, 1,17 биткойна, 18 карти за директно теглене на виртуална валута, два лаптопа, харддиск, както и множество снимки на американски и български документи за самоличност. Тепърва предстои да бъде установено дали тези снимки са истински или не, на кои американски граждани принадлежат тези документи за самоличност, както и за какво точно ще бъдат използвани, заяви Зартова.

Всичко се е осъществявало в интернет пространството, като се е използвал даркнет за комуникация между контрагентите. Към настоящия момент е ясно, че задържаният е продал повече от 230 фалшиви документи за самоличност. На територията на България са се осъществявали сделки, но документи са купувани не само от български граждани. Тарифата варира между 1500 и 2000 лева за документ, в зависимост какъв е той. Задържаният е човекът, осъществявал контакт с други лица, които искат да закупят документи за самоличност. Други хора пък са осъществявали производството на документите за самоличност, посочи Янев, като допълни, че ако срещу тях бъдат събрани достатъчно доказателства, ще им бъдат повдигнати обвинения.

Има данни, че дейността е осъществявана повече от две години. Разследването е започнало по сигнал, уточни директорът на ГДБОП.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име