Intrigi.bg Мистерии Преображение Господне e! Един от най-светлите празници

Преображение Господне e! Един от най-светлите празници

209
0

Българската православна църква отбелязва един от най-светлите си празници – Преображение Господне.

Началото на празника е в първите векове на християнството и е свързано с едно от най-важните евангелски събития – явяването на Исус Христос в небесна слава пред трима от най-близките му ученици – Петър, Яков и Йоан.

Когато Исус Христос проповядвал сред хората, мнозина проявили съмнение в неговата божествена същност. Дори сред учениците му имало такива, които трудно приемали учението му за смирение и за поемане на страдания в името на Бога, за преходността на земната слава и за вечността на небесния живот.

За да укрепи вярата на учениците,

Исус се изкачил заедно с тримата свои ученици Петър, Яков и Йоан на Таворската планина. След вглъбена молитва, Исус изведнъж се преобразил – лицето и дрехите му светнали с ослепителна светлина. До него стоели библейските пророци Мойсей и Илия.

Тогава светъл облак ги засенил и от него се чул глас: „Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение; Него слушайте“.

При тези слова апостолите в силен страх паднали ничком на земята. Но Господ се допрял до тях и им казал: „Станете, не бойте се!“.

Това събитие било предназначено да предпази апостолите от униние и съмнение при вида на Христовите страдания и да укрепи вярата им.

На днешния ден вярващите се причестяват след петдневен пост,

като в чест на празника се позволява риба. В литургията на българските православни храмове се прибавя специално молитвено песнопение за „Освещаване на гроздето“.

Това е денят, в който се бере първото грозде и се раздава на близки и съседи, след като се благослови с молитва и се прикади от свещеника в църквата. 

Днес имен ден празнуват

Сотир, Спас, както и всички имена, отразяващи славата Господна, като Сияна (Божествено сияние), Светлин и Светла.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име