Intrigi.bg Актуално Преминаването на КПП-тата край големите градове ще става с нов вид декларация

Преминаването на КПП-тата край големите градове ще става с нов вид декларация

43
0

МВР променя декларациите за хората, които пътуват между населени места в страната, за да работят. Това става „след анализ на ефективността от първите 3 дни на функциониране на контролно-пропускателните пунктове в областните градове, на препоръките от гражданите, както и с цел предотвратяване на злоупотреби“.

Отпада изискването документът да е заверен от работодателя – пътуващите ще попълват само името на физическото или юридическото лице, за което работят, и ще удостоверяват това със служебен документ – карта, пропуск или бележка от работодателя.
Новия образец на декларация можете да изтеглите оттук.

Гражданите, които пътуват по други неотложни причини, представят лична карта и декларация.

Попълнените декларации ще се събират от служителите на контролно-пропускателните пунктове (КПП) в областните градове с цел контрол на изпълнението на мярката и възможност за проверка на попълнените в нея данни, уточняват от вътрешното ведомство.

Адвокатите могат да преминават през КПП-та срещу представяне на адвокатска карта и попълнена декларация, е уведомил днес главният секретар на МВР Ивайло Иванов Висшия адвокатски съвет, съобщава news.lex.bg. Заради напрежението в адвокатурата заради КПП в областните градове председателката на ВАдС Ралица Негенцова е разговаряла с вътрешния министър Младен Маринов. Двамата са се разбрали, че адвокатите могат да представят и други документи, които да удостоверяват целта на пътуването – призовки, съобщения от различни органи във връзка с процесуално представителство и други.


МВР напомня, че преминаването на граждани през контролните пунктове трябва да става само при възникнала неотложна необходимост.

На пресконференция премиерът Бойко Борисов коментира нужната от този режим с думите: „Могат да излъжат полицая, да си направят ксерокопие на декларацията, но така кого лъжат – лъжат себе си, лъжат хората, лъжат близките си и ставаш приносител на зараза“.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име