Intrigi.bg Политика Премиерът: Ще видим дали може да купим повече газ от Азербайджан, където...

Премиерът: Ще видим дали може да купим повече газ от Азербайджан, където цената е по-изгодна

208
0

В момента работим, за да видим дали може да купим повече газ от Азербайджан, където цената е по-изгодна. Това заяви премиерът Кирил Петков пред bTV.

Очакваме мораториумът върху цената на тока да не бъде до края на март. Искаме да направим анализ дали има течове в системата и да видим, когато течовете са спрени, ще знаем кое е минималното повишение на цената, което крайният потребител да плати. Най-лесно е да се повиши цената, преди да се направи такъв анализ, но това няма да бъде политиката на това правителство.

Зависимост на цената има и от ситуацията с пандемията – когато има локдаун, търсенето на ток намалява, отбеляза Петков.  Премиерът не се ангажира с прогноза какво ще бъде повишението на цената на електричеството за крайния потребител, защото донякъде то зависи от международните пазари.

По думите му най-важното е правителството да направи оптималното в тази ситуация, за да сме сигурни, че няма течове в системата и да се минизира увеличението на цената.

,,Кой ще заеме мястото на председателят на КЕВР Иван Иванов, това трябва да реши парламентът, но това трябва да стане в рамките на януари“, коментира Петков.

По отношение на спора със Северна Македония премиерът отбеляза, че коалиционното споразумение препотвърждава парламентарната декларация, приета още при предходното управление, но и го надгражда, за да може да се види какви са ползите от добросъседството.

Кирил Петков потвърди, че ще посети Скопие, след като новият македонски премиер Димитър Ковачевски поеме властта, за да създадат обсъжданите работни групи между двете страни.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име