Intrigi.bg Актуално Премиерът Бойко Борисов от Виена: Ще ни накарат да търсим ваксини от...

Премиерът Бойко Борисов от Виена: Ще ни накарат да търсим ваксини от трети страни

192
0

Лидерите на Австрия, България, Чехия, Словения, Латвия и Хърватия настояха за еднакъв достъп до препаратите срещу COVID

Премиерът призова да се промени схемата

“Надлежно изпълняваме всички инструкции. Ако си спомняте, трябваше в един и същи час, в един и същи ден, всички го изпълнихме и започнахме да ваксинираме. Беше ни казано държавите-членки да се въздържат от руска и китайска ваксина. Ние сме поръчали четири – “АстраЗенека”, “Джонсън и Джонсън”, “Модерна”, “Пфайзер”. Това ни е казала комисията.” Това заяви във Виена премиерът Бойко Борисов. По покана на австрийския канцлер Себастиан Курц Борисов взе участие в организираната от Курц работна среща заедно с колегите си от Чехия и Словения, Андрей Бабиш и Янез Янша. Чрез видеовръзка в срещата се включиха и министър-председателите на Латвия и Хърватия, Кришянис Каринш и Андрей Пленкович.

“Разпределение на ваксините в ЕС” – това беше темата на срещата. Миналата седмица лидерите на шестте държави изпратиха писмо до председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет с искане за пропорционално разпределяне на ваксините. След разговорите се състоя пресконференция на четиримата правителствени ръководители, събрали се във Виена.

“Винаги сме вярвали в европейската солидарност и в решенията на Европейския съвет. На него сме гласували за пропорционално разпределение на ваксините и темата е приключила за нас. Бяха ни посочени няколко ваксини, които са еднакво добри. Нито една от компаниите не изпълнява договорите си, те нарушават и пропорционалното разпределение”, категоричен бе Борисов.

“Нашият призив от днес е несправедливостта да бъде променена. Иначе действително ще излезе, че май едни държави ще натрупат колективен имунитет, други няма да го натрупат. И ще ни накарат да търсим ваксини от трети страни. Аз вярвам на съвета и комисията и новите 10 плюс 4 милиона ваксини ще бъдат дадени на тези, които сме по-назад. На 4 април у нас има избори и на нас са ни особено важни ваксините”, подчерта премиерът.

Курц заяви категорично, че появилият се проблем трябва да бъде решен в най-кратки срокове. След символиката на едновременното начало на ваксинацията в страните членки на ЕС на 27 декември сега се е очертал проблем, който няма общо с първоначалната картина на солидарност, подчерта австрийският канцлер. Той призова всички държави да имат еднакъв достъп до ваксините.

Добрите намерения на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел са били нарушени някъде по веригата, подчерта Курц и заяви, че шестте държави предлагат коректурен механизъм, чрез който да се коригира сегашното положение, при което България разполага с една трета от количествата, с които разполага Малта.

Янез Янша – министър-председателят на Словения, която ще бъде ротационен председател на ЕС през второто шестмесечие на годината, – изрази желанието си да бъде предотвратена ситуация през лятото половината от държавите да са с висок процент ваксинирано население, а другата половина – с нисък. Коректурният механизъм ще обезпечи сигурност на всички, защото всяка страна е добре защитена от пандемията само ако и съседните държави са добре защитени, подчерта той.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име