Intrigi.bg Политика Президентът ще предложи промени в Конституцията, но не на това Народно събрание

Президентът ще предложи промени в Конституцията, но не на това Народно събрание

335
0

Президентът Румен Радев няма да внесе своя проект за промени в Конституцията в това Народно събрание, защото то е с изчерпано доверие, съобщи секретарят по правните въпроси на държавния глава и бивш конституционен съдия проф. Емилия Друмева пред „Дарик Радио“.

Тя каза още, че предложенията за промяна в Основния закон, които екипът на президента подготвя, не изискват свикване на Велико народно събрание (ВНС).

„Внасянето на такъв сериозен проект в парламент, който е с много ниско доверие и който изживява последните си месеци, едва ли е в синхрон с всичко, което влагаме в конституционализма. Легитимиране на този парламент чрез такъв значим проект не би било подходящо действие и няма да бъде извършено“, заяви проф. Друмева.

„Велико народно събрание е замислено и заложено в Конституцията като гаранция за стабилност и устойчивост, а не като изход от кризи“, бе коментарът ѝ на петъчното обръщение на премиера Бойко Борисов. По думите ѝ в речта на Борисов е имало смесица между идеи за нова Конституция и за изменения в нея.

„Основанията и предпоставките за нова Конституция ги няма, а кои са те – нов модел на разделението на властите. Такъв модел въобще не се предлага“, е нейното мнение. Според нея Конституционният съд може да еволюира в своето произнасяне и по въпроса дали за намаляване на броя на депутатите е нужно свикване на ВНС.

Според нея „тази фиксация върху ВНС“ има за цел да „прескочи“ съставянето на служебно правителство при оставка на Борисов. В публичното пространство се лансира твърдението, че оставка на премиера и Велико народно събрание изключват съставянето на служебен кабинет от президента. Това няма опора в Конституцията, заяви Друмева. По думите ѝ при оставка на премиера и невъзможност на Народното събрание да излъчи правителство, президентът може да състави служебен кабинет и без парламентът да се разпуска, като се позова на чл. 99 от Конституцията. „Преди няколко години преживяхме точно тази хипотеза“, каза още тя.

„Комбинацията между оставка на министър-председателя и свикване на ВНС не е пречка за съставяне на служебно правителство“, заяви тя и посочи, че правителството в оставка няма как да продължи да управлява, ако парламентът е неспособен да излъчи кабинет.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име