Intrigi.bg Политика Президентът Радев: Очертава се изборите да са на тази дата

Президентът Радев: Очертава се изборите да са на тази дата

395
0

Ясно е, че отиваме към разпускане на парламента и насрочване на предсрочни избори, заяви президентът Румен Радев след като връчи третия, последен мандат за съставяне на правителство в рамките на 45-ото Народно събрание, на ПГ „БСП за България“, а те го върнаха веднага, каквото е решението на Националния съвет на партията.

„Ако и след тези избори стигнем до същата патова ситуация, България може да изпадне не само в политическа, но и в конституционна криза“, заяви президентът.

„На 7 май от 09.00 часа ще бъдат изслушани кандидатите за ЦИК. Очаквам указът да бъде издаден на 11 май. Следващата седмица ще разпусна Народното събрание с указ и ще назнача служебно правителство. В тази ситуация се очертава изборите да бъдат на 11 юли“, обяви Румен Радев. 

„Разбирам вашите мотиви, както и тези на ИТН, да върнете мандата. Оценявам високо решението на БСП да не става мандатоносител на експертно програмно правителство, защото България има нужда от волева политическа алтернатива, която за съжаление настоящият парламент не успя да излъчи.

Призовавам всички политически партии и коалиции да избистрят своите приоритети, да преосмислят своето поведение и да потърсят единодействие в името на насъщния дневен ред на България – възстановяване на дипломатичните институции, върховенството на закона, борбата с пандемията, с фалитите и бедността. Предстоят ни много напрегнати месеци, в които президентската институция ще изпълнява отговорно своята конституционна роля да бъде гарант на стабилността. Трябва да се действа отговорно, за да избегнем хаоса на предстоящите избори“, заяви Радев.

По думите му затова и неговото решение е новосформираната ЦИК да влезе в своята роля едновременно с разпускането на Народното събрание и указа за насрочване на нови парламентарни избори. „Президентската администрация работи интензивно през празници, подготвяйки правилата и всички необходими документи“, подчерта Радев, цитиран от Агенция „Фокус“.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име