Intrigi.bg Политика ПРЕЗИДЕНТЪТ РАДЕВ: АДВОКАТУРАТА ЧЕСТО СЕ Е ЯВЯВАЛА ПОСЛЕДНА БАРИЕРА ПРЕД БЕЗЗАКОНИЕТО

ПРЕЗИДЕНТЪТ РАДЕВ: АДВОКАТУРАТА ЧЕСТО СЕ Е ЯВЯВАЛА ПОСЛЕДНА БАРИЕРА ПРЕД БЕЗЗАКОНИЕТО

440
0

„След 30 години преход и дълбоки социално-икономически промени и сътресения, днес търсим отговор на въпроса дали конституцията ни гарантира с достатъчно надеждност правата на личността, защитата на собствеността и независимостта на съдебната система. Дали е надеждна бариера срещу погазването на разделението на властите, колективната безотговорност и авторитарния произвол“. Това каза президентът Румен Радев, цитиран от БГНЕС.

Радев каза това в началото на среща с представители на Висшия адвокатски съвет. Тя е в рамките на инициираните от държавния глава консултации за необходимостта от промени в конституцията.

Радев припомни, че още през септември миналата година в обръщението си пред Народното събрание се обяви за необходимост от промени в конституцията, а през ноември инициира и широк обществен дебат. „За тези промени правя договорки единствено с българските граждани, чрез българските обществени и съсловни организации и българските институции. Ако някой друг прави някакви други уговорки, искам да напомня, че единствено българските народни представители и българският президент са оправомощени да инициират промени в основния закон. Разбира се, можем да изучаваме чужд опит и чужди модели, но решенията трябва да вземаме сами, другото е доброволен отказ от суверенитет“, заяви той, като посочи, че използва присъствието на медиите.

Президентът каза на срещата с ВАдС, че тя е важна, защото целта на тези консултации е да се откроят проблемите и възможните решения, не само в правосъдната система, а и в редица други важни области.

Той подчерта, че българската адвокатура за последните три десетилетия натрупа един солиден опит в отстояването на правата на българските граждани по тази Конституция и често се е явявала последна бариера пред беззаконието.

„Темата за промени в конституцията е изключително чувствителна. Тема, която на моменти се приема дори болезнено от гражданите. Ето защо това са въпроси, които трябва да бъдат разглеждани не емоционално, а да бъдат разглеждани на експертно ниво, изключително прецизно, на моменти дори предпазливо, защото конституцията е не само основният ни закон, Конституцията е основата на която се крепи цялото законодателство, на което се крепи правовата държава и която е гарант за стабилността на обществото“, каза председателят на Висшият адвокатски съвет Ралица Негенцова. Тя обви, че ВАдС ще представи подробно писмено становище за това какви промени те виждат.

Източник: БГНЕС

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име