Intrigi.bg Политика Президентът призова за мерки в подкрепа на бизнеса, който вече търпи загуби:...

Президентът призова за мерки в подкрепа на бизнеса, който вече търпи загуби: Здравето на българския бизнес и гражданите не може да чака

241
0

Коронавирусът поставя на изпитание бизнеса и всеки български гражданин. Точно в този момент обаче трябва да мислим за България след вируса. Задължително е с всички тези ограничителни мерки да бъдат в ход и комплекс от такива, които точно в този тежък момент да подкрепят бизнеса, който вече търпи сериозни загуби. Това заяви в откриващата си реч президентът Румен Радев на среща на „Дондуков” 2 с представителите на работодателски организации. Президентът призова да се спазват всички мерки, издадени от здравните власти. Според Радев обаче само с ограничения, забрани и глоби не можем да излезем от тежката ситуация. „Само с ограничения, забрани и глоби ние не можем да излезем от тази криза като пълноценно общество и като устойчива икономика. Задължително е с всички тези ограничителни мерки да бъдат в ход и комплекс от мерки, които точно в този тежък момент да подкрепят бизнеса, който вече търпи сериозни загуби. Да подкрепят най-засегнатите български граждани. Да подкрепят тези, които в момента губят работата си, губят поминък. Това също е изключително важна и неотложна мярка. Виждате, че във всички засегнати държави пакет от такива мерки са в ход“, каза Румен Радев. 

Държавният глава апелира да бъдат вкарани в ход и други комплексни мерки, които да подпомогнат бизнеса и най-засегнатите граждани.

„Да, знам, че ресурсите са ограничени. Вчера това дискутирахме и с министър-председателя, но трябва да мобилизираме максимално всички възможни средства от ЕС. Това вече е факт, но не е достатъчно. Призовах правителството в спешен порядък да преоцени своите финансови, инвестиционни приоритети. Ако се налага, някои проекти могат и да изчакат. Но здравето, животът, благоденствието на българските граждани и здравето на българския бизнес не може да чака. Затова е много важно да се приоритизира, защото все пак ресурсите са ограничени. Предстои оценка какво означава доказано най-засегнатите фирми, най-засегнатите сектори, по какъв критерий това ще се оценява, по какви механизми ще се оценява тази помощ. Тук трябва бизнесът и държавата да си протегнат ръка, така че да имаме ясни механизми, ясни приоритети това да стане по най-добрия и бърз начин“, допълни още президентът. 

„Здравето на българския бизнес и гражданите не може да чака“, категоричен бе президентът.  

Световната и европейската икономика бяха в недобро здраве и преди коронавируса. Необходимо е да се предприемат несимволични мерки за доходите на хората, които са останали с по-малко или без работа. Това препоръча председателят на АИКБ Васил Велев.

„Насажда се едно убеждение в обществото, че само хотели, ресторанти и фризьорски салони страдат от тези ограничения. Според мен това категорично не е така. Структурно важни производства също са засегнати“, допълни президентът.

Радосвет Радев – председател на Българска стопанска камара, заяви, че все още не се знае степента на засегнатост на отделните икономически отрасли. „Държавата трябва точно в този момент да изплати на часа всички задължения по оперативни програми и обществени поръчки“, препоръча той.

В изявлението си Цветан Симеонов от БТПП отбеляза, че много от техните членове вече търпят големи загуби. Според него от добрите решения е отварянето на транспортните европейски коридори.

Кънчо Стойчев от АИКБ отбеляза, че коронавирусът ще понижи жизнения стандарт в страната. Той посочи, че сред най-засегнатите са туризмът и ресторантьорството, и те са спрели. Организираният туризъм е напълно провален. „Идеята, че май месец ще се възстановят е несъстоятелна.Това е нулева година“.

Президентът призова да се спазват всички мерки, издадени от здравните власти. Според Радев обаче само с ограничения, забрани и глоби не можем да излезем от тежката ситуация.

Финансовото министерство ще предложи конкретни мерки за подкрепа за бизнеси, които страдат от ликвидна криза заради мерките. Това ще става чрез Българска банка за развитие, каза финансовият министър Владислав Горанов.

„Няколко мерки, които не са панацея, особено ако говорим за дългосрочна криза, но като бързи мерки в контекста на едномесечния срок на извънредно положение, биха могли да смекчат натиска върху действително засегнатите бизнеси от ограниченията, които налагаме. Там сме готови с ресурс от държавата да подкрепим и допълнително да капитализираме Българската банка за развитие“.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име