Intrigi.bg Политика Президентът призова Борисов да не гради образ на спасител върху страха

Президентът призова Борисов да не гради образ на спасител върху страха

404
0

Президентът Румен Радев обяви необходимост изпълнителната власт у нас да има коректив, но заяви, че между двамата тях с премиера Бойко Борисов няма проблеми и преминати граници. В момента обаче не било време за емоция, сърдити пози и спектакли.

„Премиерът е много опитен и обигран политик и не хвърля думи на вятъра. Не приемам да се гради образът на спасител върху страха, който той сам раздухва – с трупове, морги, масови гробове, ад, който слиза тук“, каза Румен Радев в интервю за Би Ти Ви и обяви, че тази криза не трябва да бъде управлявана чрез паника и страх. Според него стратегията е ако нещо се обърка, президентът да е виновен. По думите му е станало модерно да се говори за смърт, но трябва да се видят и данните и за смъртността при други заболявания.

Държавният глава критикува парламента, че многократно работи по команда на Бойко Борисов, в т.ч. и при решението за отказ от заплати в полза на дарения, и попита дали това не е шашкане в различни посоки. Според него депутатите са превърнали дарителството от индивидуален доброволен жест в политически фарс.

„Аз очаквам българският парламент да е на висотата на своите функции и да изпълнява активен контрол върху изпълнителната власт“, каза Румен Радев. Без да назове името му, той критикува и „мечтата“ на главния прокурор Иван Гешев за военно положение. В отговори на въпроси по-късно каза, че публикуваният запис с негово участие е от разговор, който не е инициирал, не е искал скриване на информация и никога не е извършвал държавна измяна.

Разрив в отношенията

Държавният глава каза, че след като е наложил вето на закона за извънредното положение двамата с премиера се чуват по-рядко. Според него преди това са показали, че могат да бъдат единни и да взаимодействат в ситуацията, но ветото е довело до разрив в отношенията. Той попита защо премиерът е реагирал така на ветото, след като депутатите му са се съобразили с него.

По думите на Радев въпреки че преди това е свалил доверието си от управлението, в кризата е доказал, че може да работи с него. „Как забивам по-точно нож в гърба“, попита президентът. Той каза, че не е информиран за обявяването на извънредно положение, както и че не е търсен консенсус с него при включването на армията.

„Аз нямам нужда от личен говорител, който да обявява за смъртта на моя баща. Ако имах нужда, щях да помоля премиерът да бъде такъв. Той се провъзгласи за такъв“, каза още Румен Радев, след като миналата седмица Бойко Борисов обяви, че му се е обадил, за да изкаже съболезнования за смъртта на баща му.

На въпрос дали ще подаде ръка на премиера той каза, че никога не е отказвал, стига това да не се прави с други цели. Попитан дали е обединител на нацията, той се определи за такъв, и каза, че знае как да бъде смирен.

Похвали и критики

Тази вечер президентът Румен Радев оцени мерките, които правителството взе за социална изолация заради коронавируса, като навременни и ясни, което било безспорно и положително. Той обаче поиска въвеждане на ефективни социални и икономически мерки, безвъзмездна помощ за най-уязвимите, ваучери за храна, както и масово тестване, времето за което страната била изтървала. По думите му трябва да има баланс между здравни, социални и икономически мерки.

„Няма спор – никога не съм казал да падат ограниченията. Казах да мислим за цел и поетапно излизане от тази ситуация“, обяви още Румен Радев и поиска ясни критерии как ще се излиза от мерките. Той изрази опасения да не стане така, че в един момент хората да омаловажат мерките и да започнат да не ги спазват, заради което поиска да бъде измислен начин хората да спортуват и да се разхождат в парковете, както и да ходят на Витоша.

Според държавния глава правителството трябва да ревизира инвестициите в инфраструктурни проекти и да се инвестира в човешки капитал. Президентът критикува Българската банка за развитие, която давала кредити основно на едрия бизнес. Той призова да не се бавят много мерките за бизнеса, защото ако България изгуби конкурентноспособност, ще се стигне до рецесия и масова емиграция, което би било най-големият проблем. По думите му трябва да се мисли как да се запази трудовата заетост, както и да има единно решение за оптимизиране на държавната администрация.

Румен Радев каза, че на по-късен етап ще свика заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, за да се мисли за нов модел на управление на кризи и социално и икономическо възраждане.

Президентът каза още, че е тестван веднъж за коронавирус и пробата му е била отрицателна. За Великден той призова хората да се молят или вкъщи, или пред храма, но при спазване на мерките.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име