Intrigi.bg Политика Президентът насрочи избори на 4 април (обзор)

Президентът насрочи избори на 4 април (обзор)

177
0

Подписах указ за провеждане на парламентарните избори на 4 април. Това каза президентът Румен Радев в обръщение към народа.

“Всеобщ е консенсусът, че отговорните органи трябва да обявят възможно най-рано ясни здравни мерки, които имат решаващо значение за предизборната кампания, за набирането на членове на избиротелните комисии и за изборната активност”, заяви още Радев.

Той подчерта, че по време на консултациите на “Дондуков” 2 се очертала необходимостта от промени в Изборния кодекс, които не бивало да се изчерпват само с осигуряване на правото на глас на хората под карантина. “Очаквам законодателят да разгледа и гласува и други не по-малко важни предложения, като гласуване по пощата на българите в чужбина, които в редица страни ще бъдат силно затруднени и дори в невъзможност да упражнят конституционното си право на глас, видеонаблюдение в изборните секции и излъчване на процеса на преброяване на бюлетините и оформяне на изборните протоколи. Също така справедлив достъп до медиите от всички в процеса на предизборната кампания, премахване на ръчното броене на машинния вот”, допълни още президентът.

Той отбеляза, че доводите срещу промени в Изборния кодекс преди изборите, неведнъж са били пренебрегвани.
“Очаквам пандемията, която показа, че може да бъде не само предизвикателство, но и да се използва като възможност, защото се вижда, че в условията на пандемията се взеха много дълго отлагани решения и бяха превеждани веднага в изпълнение. Макар преди два дни да бях уверен писмено от ЦИК, че последната партида машини ще бъдат доставени до 25 дни преди изборния ден, очаквам комисията в кратки срокове да даде възможност на всички политически субекти, обществени организации, които имат желание, да участват в процеса на сертифициране и тестване, да разгърне активна кампания за обучение на администрацията и за информиране на гражданите за машинния вот. Очаквам също така да предприеме необходимите действия за актуализация на избирателните списъци и за осветляване на изборната администрация на всички нива, както и на “Информационно обслужване”, допълни още Радев.

По думите му събитията от миналата година са показали, че българите желаят промяна.

“Преодоляването на дълбоката криза, необходимите реформи и решения за възстановяване и модернизация и пълноценна европейска интеграция изискват час по-скоро да имаме легитимен парламент и активно, адекватно, действено правителство”, заяви Радев.

ГЕРБ: Радев не може да живее в среда на консенсус

Управляващите не приемат предложените промени в Изборния кодекс

ГЕРБ обвиниха президента Румен Радев, че чертае разделителни линии.

“Радев показа, че не може да живее в среда на консенсус и насрочи изборите за 4 април.”, заяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков. ГЕРБ насрочиха брифинг 30 минути след изявлението на президента Румен Радев.

ГЕРБ няма да внесе нито една от промените, които президентът предложи, стана ясно по време на брифинга.
“Ако опозицията реши да преразгледа публичната си позиция от последните дни, нека да внесат промените на Радев. Ние няма да го направим. Основанието за това е, че подобен подход би нарушил доверието в изборния процес”, смята депутатът от ГЕРБ.

Според Георг Георгиев вълнуващият въпрос в случая било чия дата е 4 април и каква е разликата с 28 март.
“Ако си спомним изказванията на президента – той искаше да прави избори още през есента, а сега изведнъж казва, че има време. Време за какво? Да промени фундаментално и философски идеята на изборите в България и това как те се провеждат. Президентът иска да нарушим съветите на Венецианската комисия и да сме в разрез с всичко онова, което прави изборите прозрачни”, смята той.

Георг Георгиев обвини Радев в “чертаене на разделителни линии”. Той подчерта, че тази година католическият и арменският Великден са на 4 април и това би създало проблеми на българите, които ще гласуват в чужбина. Според Георгиев президентът не е преценил това.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име