Intrigi.bg Политика Президентът наложи вето на Изборния кодекс

Президентът наложи вето на Изборния кодекс

571
0

Очаквано президентът Румен Радев наложи вето на приетите промени в Изборния кодекс. Това стана ясно от изявление на държавния глава пред медиите.

Румен Радев не пропусна да призове опозицията БСП да се върне в пленарна зала при разглеждането на наложеното вето.

Прагът от 300 избиратели лишава малките населени места от правото да гласуват машинно. Неприемливо е актове да остават необжалваеми. Изборното право остава без съдебна защита.

Налагам вето на посочените промени, посочи държавният глава.

„Промените в подсъдността на работата и решенията на ЦИК не са в интерес на законността в изборния процес“, посочи Румен Радев.

„Прагът от 300 избиратели лишава малките населени места от правото да гласуват машинно. Неприемливо е актове да остават необжалваеми. Изборното право остава без съдебна защита. Налагам вето на посочените промени“, каза президентът.

„През изминалата седмица едни и същи депутати защитаваха две противоположни мнения. Честните избори са това, което отличава демокрацията от всички останали форми на управление, загубим ли право да избираме управниците си, ще изгубим всичко постигнато през последните десетилетия. Призовавам опозицията да се върне в парламента“, добави държавният глава.

В рамките три дни ГЕРБ обърна напълно позицията си за Изборния кодекс, като първо прокара заедно с ДПС и коалиционния си партньор от НФСБ промени, обезсмислящи преференциите, и отказа да избира нов състав на Централната избирателна комисия, а след свикано от лидера си Бойко Борисов заседание отстъпи и от двете решения.

По спешност в парламента бяха внесени поправки на поправките, с които се връща старото положение. Те обаче не бяха разглеждани в очакване на решението на президента дали ще наложи вето над приетите промени.

Задействана беше единствено процедурата по избор на нова избирателна комисия.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име