Intrigi.bg Политика Президентът налага частично вето на Закона за извънредното положение

Президентът налага частично вето на Закона за извънредното положение

29
0

Президентът на Република България налага частично вето върху Закона за извънредното положение.

„Моето решение е да наложа вето върху част от закона и да го върна за повторно разглеждане в българския парламент“, заяви президентът Румен Радев. 

„Законът атакува последните остатъци от свободата на словото. Няма дефиниция за невярна информация. За това пък българите ги грозят тежки глоби и затвор“. 

„Експертите, журналистите и гражданите ще бъдат принудени да налагат автоцензура и то в условията на динамична промяна за разбирането ни за пандемията, за нейното възприемане и за необходимостта от алтернативни позиции“. 

„Тази норма може да бъде употребена за интерпретиране на всяко неудобно свободомислие… Според приетия закон това ограничение остава и след изтичане на извънредното положение“. 

Румен Радев заяви още, в момента в света, както и в България има две кризи. Първата е здравната криза, породена от коронавируса, а втората – икономическа и социална, породена от мерките за борба с вируса. 

„Икономическата криза се пренебрегва, тя е на втори план, но тя хвърля стотици хиляди българи в трудна битка за оцеляване, те имат нужда не от заплахи, а от подкрепа“.

Президентът заяви още, че липсата на убедителни мерки в подкрепа на засегнатите, ще породи социално напрежение в близко бъдеще. 

„Гладът ще надделее над страха… Затова правителството следва да преразгледа своята политика спрямо най-пострадалите и засегнатите“, добави Румен Радев. 

Президентът каза още, че трябва да има безкомпромисни мерки срещу спекулата, както и „минимализиране на риска от злоупотреба със сила“ от страна на въоръжените сили.

„Никоя битка не е спечелена със страх, а тоталната блокада поражда повече проблеми, отколкото решава. В днешното изпитание е важна отговорността на всеки един“, категоричен бе Радев.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име