Intrigi.bg Политика Президента Радев изненадващо прекрати посещението си в Естония

Президента Радев изненадващо прекрати посещението си в Естония

127
0

В усложнената епидемична обстановка – президентът Румен Радев прекъсна изненадващо посещението си в Естония. Той трябваше да проведе срещи с президента и премиера на балтийската страна.

Днес сутринта президентът Румен Радев и съпругата му Десислава трябваше да пристигнат  в сградата на администрацията на естонския президент, където се очакваше да бъдат посрещнати от естонския президент Керсти Калюлайд и нейния съпруг.

Към 11 часа стана ясно, че срещата е отменена  поради усложнената обстановка от коронавирус и невъзможността да бъдат изпълнени всички елементи от предвидената програма. За това двамата лидери са се договорили в телефонен разговор, проведен тази сутрин, посочвa NOVA.

От президентската институция заявиха, че на състоялата се вчера среща между двамата в Талин в рамките на инициативата „Три морета“, са били обсъдени темите от дневния ред на двустранните отношения, както и на инициативата „Три морета“, затова двамата са взели решение за отлагане на посещението.

По-късно днес Радев трябваше да се срещне с председателя на парламента на Естония и с премиера на страната. След тях беше планирано и посещение в центъра за върхови постижения в киберотбраната на НАТО. За късния следобед имаше планувано и участие на държавния глава в конференция.

Все още не е ясно дали някой от българската делегация или от естонска страна е дал положителна проба за коронавирус.

В понеделник българският държавен глава участва в срещата на върха на инициативата „Три морета“ в естонската столица, където прие домакинството на следващата среща на високо равнище, която ще се състои догодина в София.

В понеделник стартира официално двустранно посещение на българския държавен глава. Радев и неговата съпруга Десислава Радева трябваше да бъдат посрещнати с официална церемония от президента Калюлайд и нейният съпруг Георги-Рене Максимовски. Румен Радев и Керсти Калюлайд трябваше да имат среща „на четири очи“.

Очакваше се да се състоят пленарни разговори между двете делегации, последвани от съвместна пресконференция на президентите.

В рамките на посещението си в Талин президентът Румен Радев трябваше да проведе среща с министър-председателя на Естония Юри Ратас и председателя на естонския парламент Хен Пилуаас.

Българският държавен глава щеше да посети и Центъра за върхови постижения за киберотбрана на НАТО в Талин. Радев щеше да посети и иновативния център „е-Естония“.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име