Intrigi.bg Куриози Предстои глобална катастрофа: Северният магнитен полюс се движи към Сибир

Предстои глобална катастрофа: Северният магнитен полюс се движи към Сибир

527
0

Американски учени от Националната администрация за изследване на океаните и атмосферата направиха сензационно изследване. Според тях, северният магнитен полюс на Земята се придвижва мистериозно към Русия, а това е в състояние коренно да промени климата. Оказва се, че не само циклоните, но и полюсите се движат. Северният магнитен полюс го прави със скорост от 55 км. годишно. Той се движи от канадската Арктика към Сибир, към Таймир – континенталната част на Русия.

Магнитният полюс не трябва да се бърка с географския. Той блуждае, описвайки ежедневно овал от около 80 км. С всяко едно такова движение той се измества леко. През всички предишни години на наблюдение северният магнитен полюс не е напускал територията на Канада, а сега се е преместил от западното полукълбо към източното. Учените са обезпокоени не от това, че магнитният полюс се движи, а от факта, че го прави много по-бързо от изчисленията и очакванията им.

Обикновено специалистите по геомагнетизъм дават отчет за смяната на геолокацията на полюсите веднъж на пет години. Ситуацията напоследък обаче се променя толкова бързо, че се е наложило учените бързо да обновят модела си. Ако през 2000 година скоростта на преместване е била около 15 км. годишно, то 18 години по-късно тя е нараснала повече от три пъти. Към момента причината за ускореното движение на магнитното поле е неизвестна.

Оказва се дори, че северният магнитен полюс всъщност е южен. А преди 780 000 години е било точно обратното. Още тогава те са сменили местата си. Това се случва периодично, но не често. До момента смяната на двата полюса не е повлияла осезаемо върху човечеството.

Рязкото преместване на полюса към Сибир може да означава, че процесът на обръщане на полюсите е започнал отново. Ако това наистина е факт, е възможно да загубим радиационния си щит и някои области на земята да станат непригодни за живот. И, на второ място – когато всички електронни апарати спрат да работят, самолетите и корабите ще се отклоняват от курса си, спътниците ще отлетят в открития космос, а човечеството ще потъне в средновековен хаос. Накратко – сценарият за край на света е напълно реален.

Към този момент обаче това все още са теории. Истината е, че все още не знаем какво може да донесе смяната на полюсите. А движението на единият от тях към Сибир към момента може да означава само едно: в Русия по-често ще виждат северното сияние.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име