Intrigi.bg Актуално Предлагат почти пълна блокада на държавата

Предлагат почти пълна блокада на държавата

135
0

Предлагат почти пълно затваряне на държавата. Новите мерки бяха обявени от здравния министър проф. Костадин Ангелов на брифинг в Министерския съвет в понеделник. Те ще влязат в сила от петък, след като минат одобрение от Министерския съвет.

Новите мерки включват:

  •  • удължаване на обявената извънредна обстановка с 4 месеца – до края на март 2021 г.;
  •  • преустановяване на присъствените занятия във всички университети, училища, детски градини и ясли;
  •  • преустановяване на всякакъв вид колективни спортни мероприятия, семинари, конкурси и други развлекателни мероприятия, включително частни тържества;
  •  • удължаване на забраната за посещения в заведения, барове, клубове;
  •  • преустановяване работата на заведенията за хранене и развлечения, ресторанти, заведения за бързо обслужване, увеселителни и игрални зали, питейни заведения. Същите да могат да доставят само до домовете;
  •  • преустановяване работата на всички нехранителни търговски обекти, включително и моловете, с изключение на аптеки, дрогерии, доставчици на пощенски услуги, банки, застрахователи;
  •  • преустановяване на провеждане на вътрешни и външни екскурзии;
  •  • не се ограничава общественият транспорт.

Не може да си позволим да губим животите на хората. Сега е времето, докато спазваме дистанция, да се държим един за друг. Аз няма да бъда министърът, който ще предаде усилията на медиците. Разумът и сърцето ми ми казват, че е нужно да предприемем нови мерки. Днес ги предложих на министър-председателя на България. Предложих тези мерки да влязат в сила от петък. Те ще бъдат обсъдени на Министерски съвет”, обяви здравният министър. 

Кабинетът ще обсъжда и дали да бъдат налагани по-строги мерки при влизане в страната от страни на ЕС, както и от трети страни.

„Ние не налагаме локдаун, вярваме, че заедно ще го наложим. Така всеки един от вас ще стане и лекар, и медицинска сестра. Така и вие ще станете герои в домовете се. Време е да се обединим отново в името на живота. Дори да мислим различно, дори и да се страхуваме за доходите си, сме длъжни да направим това усилие, за да запазим нашите сънародници. Защото само живите и здравите хора могат да вдигнат една държава, в каквато и криза да е”, призова проф. Ангелов. Според него няколко седмици дисциплина ще са равни на хиляди спасени животи.

Здравният министър увери, че за Коледа ще се направи всичко възможно мерките да бъдат отслабени. Според него те ще дадат резултат най-рано 8 дни след въвеждането им. Очакванията на здравните власти са за подобрение на обстановката в рамките на 2 седмици.

Здравният министър беше категоричен – КПП-та в областните градове няма да има.

Тази мярка е доказала своята неефективност във времето, особено при дифузно разпространение на болестта”, обясни проф. Ангелов.

Относно „зелените коридори“ за хората над 65 години в магазините, проф. Ангелов обясни, че не е намерен консенсус по въпроса. Затова „коридорът“ отново ще бъде променен – остава само в сутрешните часове, но тепърва ще се обсъжда в кой точно диапазон.

От Щаба са категорични – ще следят ситуацията и при промяна на данните, ще променят и мерките.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев представи данни за заболяемостта в страната. Тя надхвърля 250 на 100 000 души от населението в почти всички държави в Европа. 23 560 случая са регистрирани за миналата седмицата у нас, което представлява ръст със 102%. България е на 11 място по заболеваемост в Европа. Сърбия е надминала страната ни по смъртност, а Северна Македония – по заболеваемостт, уточни още доц. Кунчев.

По оценка на здравните власти –  най-засегнатите области към днешна дата са Габрово, Кюстендил и София-град. Нараства и броя на пациентите, които се нуждаят от интензивно лечение. Броят на заразените медици също все повече расте.

„Броя на заразените активни колеги са над 2000. Повече стават и случаите на повторно заразяване“, обясни проф. Асен Балтов.

Директорите на големите столични болници споделиха, че натискът върху медиците е огромен. Директорът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски разказа за случаи на повторно заразяване при служители на лечебното заведение.

Преди да бъдат обявени публично новите предложения, щабът ги обсъди и с премиера Бойко Борисов. На срещата той е призовал за работеща икономика. Но на първо място да е здравето на хората. 

„С нито една мярка на трябва да прекалим и да тревожим хората. Обездвижването и седенето вкъщи – на психиката можем да навредим“, смята премиерът.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име