Intrigi.bg Политика Предизборно Борисов атакува Радев за зеления сертификат, но не даде друго решение

Предизборно Борисов атакува Радев за зеления сертификат, но не даде друго решение

165
0

За втори пореден ден лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов свика пресконференция в партийната централа, за да критикува служебното правителство на Румен Радев и заради бездействието, и заради новите мерки срещу коронавируса. Днес тезата на Борисов бе, че всичко се прави, за да се осигури на кандидата за президент втори мандат на „Дондуков“ 2, а избирането му щяло да струва „хиляди човешки жертви“.

В типичния си стил бившият премиер чете цитати от изказвания на Стойчо Кацаров преди назначаването му за здравен министър, в които докторът обявява т.нар. зелен сертификат за „проблематичен“ и „дискриминация“. В изложението си Бойко Борисов нарече служебния здравен министър „абе, лъжец, измамник“, а накрая каза, че само той и президентът са отговорни за ситуацията с коронавируса в момента и „няма други виновници“.

Критиките на лидера на ГЕРБ бяха в няколко аспекта – че не било казано по-рано през годината, че ще се въведе изискване за зелен сертификат; че се дава възможност като такъв да се използва и документ за поставена първа доза, с което „ще излъжат хората и ще ги вкарат в стадиони и ресторанти“; че в последния момент се минава към онлайн обучение в няколко общини, в т.ч. и в София; че децата до 18 г. могат да ходят на ресторант без сертификат, но не и на училище, което е недомислица; че нямало зелени коридори за ваксинация и служебният здравен министър отказал хората да се ваксинират; че не е съгласен да има безплатни антигенни тестове; че ще останем без учители, ако ги накарат да работят със зелени сертификати; че с това онлайн обучение децата не можели да пишат и др.

На въпрос на журналисти какви мерки е щял да предприеме, ако е на власт, след като в цяла Европа зеленият сертификат е вход за обществени места на закрито, Бойко Борисов не отговори с решение. Той каза само: „Вече е късно. Сега няма вече какво да се направи. Аз правех 12 години каквото трябва.“

Попитан защо и той е отворил предизборно заведенията на 1 март т.г. в пика на третата вълна от коронавирус, бившият премиер каза, че ги е затворил преди изборите на 4 април, което не отговаря на фактите.

И в сряда, и днес лидерът на ГЕРБ акцентира на високата смъртност заради COVID-19 у нас, като цитира броя на жертвите на висок глас. Справка показа, че в България има три черни рекорда заради коронавируса – най-много починали при втората вълна има на 30 ноември 2020 г. – 221 души; при третата – на 19 април т.г. – 217 души; а при четвъртата – на 19 октомври – 214 души. При втората и третата вълна на власт е третото правителство на Борисов.

„Хаос след юмрука. След Радев и потоп“, заяви Борисов на пресконференцията днес.

Попитан от журналисти, лидерът на ГЕРБ каза, че ако е на власт, няма да спре поръчките чрез т.нар. инхаус възлагане, защото така изграждал и показвал пътища за 20 дни, за да дадял еднакви възможности на всички българи. Критиките на опонентите му са, че чрез тази практика се отклоняват милиони.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име