Intrigi.bg Политика Предизборна разпра Борисов-Радев

Предизборна разпра Борисов-Радев

263
0

Поведението на премиера е безочие, обяви президентът Румен Радев след като освети бойните знамена.
Датата 28 март е определена за избори и щом веднъж е казана, трябва да се отстоява, категоричен бе премиерът Бойко Борисов по време на заседанието на Министерския съвет.

Истински ураган се разрази днес над Ларгото, след като президентът Румен Радев отправи грозни обвинения към премиера Бойко Борисов. На своя ред министър-председателят не му остана длъжен. Повод за поредния словесен сблъсък на първите мъже в държавата се оказаха парламентарните избори. Президентът стигна доста далеч в квалификациите си и направи странни външно-политически твърдения.

“Борисов е довереното лице на турския президент Ердоган”, изненадващо заяви президентът Румен Радев след церемонията по освещаване на бойните знамена.

“Логично е партията на г-н Пеевски да подкрепи Борисов за президентските избори – те са ортаци и в бизнеса, и в политиката”, каза още Радев.

Президентът определи като безочие изявлението на Борисов, че в момента президентът иска да отложи изборите.

“Датата я определя президентът, но начинът на провеждане зависи от Министерския съвет и мнозинството на ГЕРБ”, каза държавният глава.

“За разлика от министър-председателя, за мен е важно и има значение как ще се гарантира здравето и правото на вот на българите. За мен има значение ефективността на предизборната кампания, за мен има значение как ще бъдат одитирани машините”, каза още Радев.

Борисов бе доста по-обран. Той не направи никаква квалификация по адрес на президента. “От тук насетне – 28 март е определена като дата за избори и се предполага, че когато веднъж е казана, трябва да се отстоява от тези, които са казали – съответно президентът Радев”, заяви премиерът Бойко Борисов пред министрите в МС.

В рамките на първото за 2021 година правителствено заседание министър-председателят Бойко Борисов изтъкна, че страната ни до този момент успява по възможно най-добрия начин да преодолее кризата, предизвикана от COVID-19. “Изпратихме една трудна година, от февруари до декември – пандемия с много и различни мерки, които се налагаше да се взимат, много трудности за българските граждани, за бизнеса, за икономиката. Но мисля, че възможно по най-добрия начин преодоляхме до момента тези неприятности”, отбеляза премиерът. Борисов изтъкна, че в цяла Европа продължават да се налагат строги мерки, което няма как да не влияе върху финансите и икономиката на страните членки.

“Остава ни ваксината като спасителен пояс, ритмично засега върви ваксинирането”, посочи още Борисов и добави, че в това отношение страната ни също има строга организация и се справяме по един от най-добрите начини в Европа.

“Президентът сега се чуди как на база на медицински специалисти да отмени изборите, но да се опира на това, че никой не може да му даде прогноза е грозно”, коментира ден по-рано премиерът от Велико Търново проведените консултации на Румен Радев със здравните власти.

Търсят доброволци, изкарали COVID

Няма хора за изборните комисии

Лекар предлага ваксинация с предимство на администрацията за вота

Очаква се инструкция за дезинфекция на помещенията за гласуване и на машините за вота.

Тревоги застигнаха партиите след предварителни сондажи за членове на избирателни комисии. Масово досегашните изборджии отказвали с мотив, че се страхуват да не се заразят с COVID-19. Затова някои от политическите формации вече са поръчали на активистите си по места да издирват партийци, които са преболедували опасната инфекция и да ги агитират да влязат в комисиите. Пулмологът д-р Александър Симидчиев предложи с предимство да се ваксинират членовете на комисии. Хората, които ще участват в изборния процес ще са на първа линия и трябва да бъдат включени в някоя от приоритетните групи, кази Симидчиев.

Общо около 80 000 души са необходими за 12 000 комисии за вота. Очаква се ЦИК да вдигне заплащането на хората в комисиите, за да станат по-атрактивни за изплашените партийци. По традиция повечето членове са хора на пенсионна възраст, които са в най-уязвимата група за заразяване с вируса.

Все още не е решено кой ще дезинфекцира секциите през няколко часа, както и екраните на машините. Екзотичната идея за изкарване на секциите на открито били отхвърлена след опасения, че в деня на вота може и да вали.

Няма отговор и как ще гласуват болните от COVID-19, хората под карантина и близо един милион българи с изтекли документи за самоличност, чийто срок беше удължен, но в Изборния кодекс е посочено, че се гласува само с валидни документи.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име