Intrigi.bg Политика Превозите на пътници и товари спират в понеделник заради протест

Превозите на пътници и товари спират в понеделник заради протест

337
0

Превозите на пътници и товари спират в понеделник – 13 януари, безсрочно заради протест на автомобилни и автобусни превозвачи, съобщиха днес на пресконференция представители на браншови организации от сектора. Той е подкрепен от общо 10 организации, сред които и такива от таксиметровия бранш, зърнопроизводителите и асоциацията на търговци на горива.

Те са недоволни от обхвата и цените в тол-системата, както и от липсата на мерки срещу нелегалните превози. Освен преразглеждане на основите на тол-системата те искат и оставката на министъра на регионалното развитие Петя Аврамова. Критиките срещу нея са, че не е приела нито едно от предложенията на транспортния бранш, дадени по време на обсъждането на цените и обхвата на тол-системата.

„Като перничанка мога да кажа, че Министерството на регионалното развитие е виновно за водната криза в Перник, а сега ще е отговорно и за транспортната криза от понеделник“, обобщи председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова.

Протестът ще се изрази в спиране на превози по редовни линии в около 70 града, като до понеделник се очаква те да станат 100. „Само линиите, обслужвани от общински превозвачи, няма да спрат“, поясни Милтенова. Според нея ще спрат около 3000 автобуса.

Спира зареждането на търговските вериги

От страна на собствениците на товарни автомобили ще се включат около 2000 камиона, като ще спрат вътрешните превози на товари, включително и зареждането на търговските вериги. Като част от протеста се планира присъствие на автобуси и камиони по ключови артерии в 10 града – София, Пловдив, Варна, Бургас, Хасково, Благоевград, Велико Търново, Монтана, Русе и Севлиево. Протестът ще бъде прекратен при получаване на достатъчно сериозни гаранции за решаване на проблемите.

Как се стигна дотук

Превозвачите стачкуваха предупредително на 12 декември, поставяйки плакати с исканията в автобусите. До момента от исканията им има движение по въпроса за спиране на нелегалните превози, като Министерският съвет одобри и внесе в парламента поправки в Закона за автомобилните превози, сред които има текстове в тази посока.

Що се отнася до обхвата и цените в тол-системата, която трябва да заработи от 1 март за всички превозни средства с обща маса над 3.5 тона, малко преди Коледа в Държавен вестник бяха публикувани финалните предложения. Въпреки месец на обществени обсъждания и разговори в работна група не беше прието нито едно от исканията на превозвачите.

Финално, товарните автомобили и автобусите ще плащат за ползване на 6050 километра – автомагистрали, първи и частично втори клас пътища. От МРРБ отбелязаха, че 14 хил. км от дългата близо 20 хил. км републиканска пътна мрежа са безплатни за тях, но платени за леките коли.

„Това реално е 30% от всички пътища и 65 на сто от ползваните от товарните автомобили трасета. Няма друга европейска държава с такъв голям обхват“, коментира днес Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи. Христо Радков от Българската организация на шофьорите допълни, че по-голяма част от безплатните за тежкотоварния трафик пътища са забранени за ползване от тях, така че за никакъв бонус не може да става дума.

Превозвачите: Цената ще се плати от всички

По отношение на цените за товарните автомобили те са между 4 и 35 стотинки на километър в зависимост от общата маса, отделяните вредни емисии и вида път. При автобусите сумите варират между 2 и 8 стотинки.

Според превозвачите тези цени ще се отразят на всички групи стоки и услуги, като поскъпването няма да е в рамките, посочени от консултанта по определянето им – Световната банка. Техните сметки са правени наизуст, без да се отчитат реалните условия, смятат протестиращите. Превозвачите поясниха, че от въвеждането на тол-системата се очакват 800 млн. лева и те ще се платят от всички потребители.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име