Intrigi.bg Актуално Превозвачите: До 5 г. затвор за такситата и бусове „копърки“

Превозвачите: До 5 г. затвор за такситата и бусове „копърки“

369
0

Hелегалният превоз на пътници ще бъде криминализиран, съобщи в. Монитор. Миналия петък се проведе среща между превозвачите и премиера Бойко Борисов. На нея се оряза тол системата, както и премиерът даде разрешението си за внасяне на промени в Наказателния кодекс от правосъдния министър за инкриминиране на возене на пътници без лиценз. затвор от 3 до 5 години ще застрашават всеки, който е хванат да превозва без разрешителни и регистрация. Предложението е на транспортния бранш.

До този момент щофьорите, които са работили с платформи за таксиметров превоз или са возили пътници с бусове срещу пари, можеше да бъдат единствено глобявани. Най-високата санкция за водачите, извършващи обществен превоз по смисъла на Закона за автомобилни превози, беше 2000 лева глоба.

В петък се проведе срещата между шофьорите и превозвачите с премиера Бойко Борисов и министрите Петя Аврамова и Владислав Горанов. Освен за намаляването на тарифите на тол системата, браншът и властта се договориха да се положат  общи усилия да се намали нелегалния превоз и да се създаде единен орган за контрол по пътищата, коментира Магдалена Милтенова от Асоциация на автобусните превозвачи още след срещата.

Адвокат Райна Петрова, председателят на Националния таксиметров синдикат, обясни, че текстовете за Наказателния кодекс ще бъдат представени тази седмица на правосъдния министър Данаил Кирилов. „Явно административното наказание не е достатъчно, нито за превенция, нито за прекратяване на тази дейност, затова държим на по-строги мерки, което се предвижда от НК“, коментира адв. Петрова.

По този начин ще се ограничи навлизането на платформи като „Юбер“ и „Максим“. Преди дни на втора инстанция съдът реши, че руската платформа предлага услуга, която представлява нелоялна конкуренция.

По време на срещите си с примиера Борисов и транспортния министър Росен Желязков таксиметровите шофьори са коментирали и евентуалната промяна във формирането на първоначалната такса при превоз. До края на януари шофьорите очакват да се промени Наредба 34 за таксиметров превоз на пътници. Исканията на водачите са първоначалната такса да стане три пъти минималната цена за таксиметров превоз на пътници за съответната община.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име