Intrigi.bg Крими Пратените по петите на шпионина беглец отишли да пият кафе, докато той...

Пратените по петите на шпионина беглец отишли да пият кафе, докато той бяга към руското посолство

488
0

Агенцията за държавна финансова инспекция е започнала проверка във Военна полиция във връзка с шпионския скандал в полза на Русия, научи БНТ.

Ще се проверява законосъобразността на разходите по времето, когато шеф на структурата е бил бригаден генерал Борислав Сертов.

Военната прокуратура внесе 4 тома нови доказателства срещу задържаните за шпионаж в полза на Русия. Два от томовете са със секретни материали, намерени по време на обиските. Другите два са разпити на свидетели. Т.нар. „резидент“ и сочен за ръководител на групата е бившият шеф във Военното разузнаване Иван Илиев.

По делото е разпитван и бившият шеф на Военна полиция в България Борислав Сертов, тъй като той е отговарял за групата, която е водила задържането на Иван Илиев, тогава, когато Илиев е избягал и по-късно е задържан в района на Руското посолство.

Само бързото вдигане по тревога на силите на полицията и жандармерията довело до повторното залавяне. Експерти, които следят развитието на шпионския скандал у нас, допускат, че бившият военен разузнавач е можел да поиска политическо убежище в дипломатическата мисия. И ако не е имало бърз повторен арест, посоката на международния скандал е щяла да мине на друго ниво.

Ситуацията е била такава, че част от полицаите, които е трябвало да задържат Иван Илиев, са отишли да пият кафе. Разследващите имат съмнения, че това пиене на кафе не е било случайно.

Конфузната ситуация с бягството на „резидента“ вече седмица не е коментирана от висшето военно ръководство, макар показания да са давали адмирал Емил Ефтимов, началник на отбраната и бригаден генерал Борислав Сертов, доскорошен директор на „Военна полиция“

Междувременно служители на „Военна полиция“ са споделили пред разследващите, че скандалът с арестувания шпионин не е първият, при който военниполицаи демонстрират странно поведение към руската резидентура в България, съобщава „24 часа“.

От януари „Военна полиция“ – специализираната структура, която охранява личния състав и военни обекти, ползвани от българската армия и части на НАТО, няма титуляр на поста директор. Преди 3 месеца правителството освободи от длъжността ген. Борислав Сертов, който става аташе по отбраната в българското посолство в Москва.

Новият пост на Сертов негови колеги обясняват с демонстрираните близки контакти на висшия натовски офицер с представители на руското посолство у нас.

Все още военни полицаи коментират скандала през 2019 г. , когато група руски граждани изненадващо се появили във военен обект край Пловдив, където имало специализирана военна техника на НАТО. Сред гостите е бил и руският военен аташе по това време в България Василий Сазанович. През декември 2020 г. дипломатът бе обявен за „персона нон грата“ от българските власти заради шпионаж и напусна страната. Служителят, който е разрешил на руските граждани и дипломата да влязат в обекта на НАТО, вероятно е бил подп. Димитър Димитров от регионалната структура на „Военна полиция“. Проверка обаче видимо не била направена, тъй като месеци по-късно Борислав Сертов издига на ръководна длъжност в София подполковник Димитров и той се премества в столицата. Този офицер е отговарял и за охраната на разкритата преди седмица група за шпионаж, когато Иван Илиев успява да избяга при първия арест.

Що се отнася до визитата на руската делегация във военното поделение край Пловдив, тя се обяснява с близките контакти да дипломатите с тогавашния директор на „Военна полиция“. Сазанович е и гост на официалния празник на „Военна полиция“ заедно с военните аташета от държавите членки на НАТО.

Не е ясно има ли връзка между освобождаването на Сертов от „Военна полиция“ по-малко от месец след изгонването на Сазанович от България.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име