Intrigi.bg Актуално Православната църква не е подкрепяла ваксинирането

Православната църква не е подкрепяла ваксинирането

354
0

По време на срещата министър-председателят Бойко Борисов изказа специална благодарност към Българската православна църква за подкрепата й във връзка с ваксинационната кампания срещу COVID-19 у нас.“ Цитатът е от официално съобщение на пресслужбата на Министерския съвет по повод посещението на премиера в Рилския манастир, в което тези думи са изведени и в заглавие.

Но официална позиция на БПЦ по въпроса няма. Единственият ваксиниран досега – епископ Тихон, каза пред Би Ти Ви, че този негов жест е едноличен.

„Дневник“ попита в понеделник говорителя на Светия синод за позицията на църквата за тази кампания, както и дали епископ Тихон, който е викарий на патриарх Неофит, се е ваксинирал в неделя веднага след здравния министър като официален представител на църквата. До момента отговор не е получен.

Министър Костадин Ангелов заяви в неделя, че „най-важната новина от днес е подкрепата от БПЦ в лицето на викария на патриарх Неофит. Моите благодарности, никога няма да забравим протегнатата ръка. Това, което направи БПЦ, за нас значи много“.

Няма и нищо организирано между църквата и държавата по този повод. Епископ Тихон сподели днес, че идеята била лично негова и вечерта в събота предложил на министъра, с когото се познава, да го подкрепи по всякакъв начин, „ако трябва, ще дойда с вас да се имунизирам“.

„Не мога да претендирам, че представлявам цялото духовенство“, допълни той. Запитан дали е подкрепен от Светия синод, епископ Тихон каза: „Не. Коментари не съм имал, не мога да очаквам те да започнат да ме поздравяват или да не го одобряват. Това има малко общо с църквата, с религията. Става дума за личността на един епископ, който дава пример“.

Водещият Антон Хекимян не продължи разговора за изясняване позицията на БПЦ, а коментира, че „то затова е знаково, защото става дума за религия и наука“.

„Стана знаково, но не беше така предвидено“, веднага реагира епископ Тихон.

По време на разговора той заяви, че случилото се е „хубав знак и хората да видят, че духовниците не се спотайваме, приемаме тази ваксина като нещо положително“.

Проверка на сайта на Светия синод показва, че там никога не е казвано нищо за ваксиниране. Единствено в позиция по повод асистираната репродукция и заместващото майчинство от август 2020 г. се говори за „съвременния свят с неговите характеристики – болести, радиация, пестициди, 30% по-замърсен въздух спрямо 25 години назад, изтъняващ озонов слой, изкуствени ваксини, лекарства и битови удобства, които изнежват човека и ни подсещат, че човешкият организъм всъщност се нуждае от още повече защитни сили“.

Едно от обясненията защо БПЦ не казва нищо за ваксинирането е отговорът на иконом Николай Георгиев – пресаташе на Светия синод, от миналата година след отказа на свещеник от Сливен да имунизира едно от децата си. Пред OFFNews иконом Георгиев казва: „Светият синод няма официална позиция за ваксините. Той не излиза с позиция за всеки проблем, който е извън вярата“

Епископ Тихон говори и за параклиса към болница „Св. Анна“, където се ваксинира, и за доброволците към него. На следващия ден след като Бойко Борисов посети болницата, от Министерския съвет съобщиха, че „правителството ще подпомогне болницата и при изграждането на нов параклис“.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име