Intrigi.bg Политика Правителството трябваше по-рано да използва принудата за ваксините, смята Костов

Правителството трябваше по-рано да използва принудата за ваксините, смята Костов

312
0

Предишното редовно и сегашното служебно правителство изповядваха лява социално-либерална политика, която не приема да бъдат ограничавани личните права и свободи, въпреки че това става с цената на загуба на толкова човешки живот. Затова принудата за ваксинация, каквато се яви зелениятсертификат, беше приета твърде късно, каза днес пред БНР бившият премиер Иван Костов. За него тази либерална политика е и причина да се правят промени в европейския сертификат, като България е единствената страна, която приема за валиден документ и този за поставена първа фаза ваксина.

Иван Костов е на мнение, че нито правителството на Борисов, нито служебните кабинети на Радев се справят с епидемията. „България се намира във фаза на силно ускорено разпространение на епидемията, която ни е нанесла най-тежки демографски поражения и заплашва да направи неспособна болничната система да приеме бъдещи клинични случаи. Обстановката е мрачна и тревожна“, каза Костов.

Според него партиите са в паника и са в плен на зловреден популизъм, като не приемат идеята, че за ограничаване на щетите от епидемията е нужно пълно затваряне и драстични ограничения.

„Първото, което трябва да се направи по време на усилие за овладяване на криза, е да се изяснят параметрите на кризата и да се има ясна представа каква е силата на тази епидемия. Някой трябва да помогне и на щаба, и на министъра, и на неговите съветници“, е мнението на Иван Костов.

Той смята, че е нужно свикване на Консултативния съвет по национална сигурност към президента и на него всички партии да кажат какви алтернативи предлагат на сегашните мерки. „Това е популизмът, ти да атакуваш всяко действия, което предизвиква недоволството на хората, а да не предлагаш нищо“, подчерта Костов.

За него е грешка затварянето на училищата, като е привърженик на идеята да се затвори всичко друго, но не и те. Костов смята, че първият удар е бил срещу образователната система, защото тя е най-дисциплинирана и „послушна“. „Тоест най-лесно приложимата мярка се прилага, а най-ефикасните не се прилагат, заради съпротивата“, подчерта бившият премиер.

Коментирайки цените на енергоресурсите, Костов посочи, че те не би трябва да шокират, защото това е факт в цял свят. Бившият премиер подчерта, че те не се отразява толкова шоково на цените на основните продукти от голямата потребителска кошница.

„Няма какво да се изявяваме като много по-страдащи от останалите европейци. В България цената на тока е сред най-ниските в ЕС, цените на горивата са най-ниски в Европа, цените на природния газ са с 20% по-ниски от най-ниските в ЕС. Не сме в толкова тежка ситуация като останалите европейци. Да се говори за някакво повторение на Виденовата зима е пълна измислица и пропаганда от най-лош вид“, обобщи Иван Костов.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име