Intrigi.bg Политика Правителството предалага по-дълги мандати за шефовете на БНР и БНТ

Правителството предалага по-дълги мандати за шефовете на БНР и БНТ

96
0

Мандатите на генералните директори на Българската национална телевизия (БНТ) и на Българското национално радио (БНР) да се увеличат от три на пет години, както и толкова да продължават мандатите на управителните съвети. Това предлага правителството в промените в Закона за радио и телевизия.

С тях се въвежда и нов начин на финансиране на двете обществени медии, както и по-подробно описание на мисията им.

По-бързата писта

Миналата седмица, на 16 февруари, генералният директор на БНР Андон Балтаков предвиди, че проектът, по който се работи от поне година, ще претърпи крах и настоящият състав на парламента няма да има време да го приеме. Министерството на културата, които са водещи по проекта, не отговориха публично на критиката на Балтаков.

Няколко дни по-късно, на 19-ти февруари, от ведомството заявиха пред „Дневник“, че работната група работи усилено, че има постъпили много предложения от общественото обсъждане и че Министерството на културата ще се опита да внесе законопроекта в срока, предвиден в Закона за държавния бюджет – 31 март 2021 година.

Проектът се появи на страницата на Народното събрание във вторник по обяд. Проверка на „Дневник“ установи, че той е бил гласуван от кабинета в понеделник на заседание на Министерски съвет. Дневния ред на това заседание не е публичен, като за него първоначално не знаеха и от Министерството на културата. Те твърдяха, че проектът трябва да бъде гласуван от кабинета на редовното му заседание на 24 февруари, сряда. От парламента нямаха обяснение как е станала грешката. От пресцентъра на Министерски съвет не отговаряха на обажданията.

Проектът, качен на страницата на парламента и разпределен по комисии (първото заседание ще е в сряда, 24 февруари) включва текстовете, приети в окончателния вариант от работната група през юни миналата година, но които не бяха попаднали в представения през октомври проект за обществено обсъждане. Това предизвика генералният директор на БНР да поиска оставката на министъра на културата Боил Банов, като той заплаши, че също ще напусне поста. До изтичането на срока за обществено обсъждане – средата на ноември, Балтов беше разубеден да подава оставка от колегите си в радиото, а Боил Банов призна, че е премахнал текстовете за по-дългите мандати и управителните съвети заради опасения от протести.

Какво предвижда проектът

Новата схема за финансиране на обществените медии предвижда вместо субсидия те да получават трансфер от държавния бюджет, който се определя ежегодно за компенсиране на нетните им разходи от осъществяваните медийни услуги и дейности в изпълнение на обществената им мисия и издадената лицензия за възлагане на обществена услуга.

Проектът предвижда в едномесечен срок от влизането му сила настоящите генерални директори да предложат на Съвета за електронни медии членове на управителни съвети, с които да довършат мандатите си. За Балтов това ще е 2023 година, а за Кошлуков – 2022 година. Проектът предвижда генералните директори да не могат да заемат повече от два последователни мандата на тези постове.

Проектът предвижда още промени, свързани с отговорностите и договорите за възлагане на управлението на генералния директор и на членовете на управителните съвети. Ако мандатът на генерален директор бъде прекратен, това ще важи и за членовете на управителните съвети. Те ще изпълняват своите правомощия до встъпване в длъжност на новите управителни съвети.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име