Intrigi.bg Политика Правителството е осигурило газ за септември, по-късно ще преценява дали да преговаря...

Правителството е осигурило газ за септември, по-късно ще преценява дали да преговаря с „Газпром“

190
0

Tъргът, който организира служебното правителство, за покупка на природен газ за септември е приключил, нужните количества са осигурени, като това е станало на „много добра“ цена. От 1 октомври пък се очаква интерконекторът с Гърция да започне да доставя на България търговски количества газ от Азербайджан. След като се изчисли какви ще са доставките по връзката, ще се преценява дали ще се преговаря с „Газпром“. Това съобщиха министърът на енергетиката Росен Христов и регионалният министър Иван Шишков след среща с възложителя на строежа на интерконектора.

Двамата призоваха българските граждани от една страна да мотивират строителя, като не казват, че интерконекторът е готов за експлоатация, а от друга – да помислят добре дали искат страната да разполага с евтин или скъп газ във връзка с евентуални преговори с „Газпром“.

„Имам молба. Строителят има нужда от мотивация, няма нужда от демотивация. Това, което в момента се случва, коментира се дали е годен или негоден за въвеждане в експлоатация, има определени дребни неща, които той трябва да завърши. Нека го мотивираме да ги завърши, а не да го демотивираме, когато говорим, че е годен за експлоатация. Не, не е годен за въвеждане в експлоатация. Дребни са нещата, нека го мотивираме“, посочи Шишков.


Христов призова хората да помислят готови ли са да купуват скъп газ.

„Не само тези, които тук протестират, а в цялата страна – във всички училища, болници, всички хора по градовете и селата. Скъп газ можем да осигурим неограничени количества, или индустрията и хората ще поискат оптимална цена. Тогава нашите преговори ще станат по-сложни и ще трябва да сме отворени на гъвкави условия и различни доставчици“, посочи енергийният министър.

Нов срок за строителя на интерконектора да представи график

Двамата министри говориха пред медиите след среща, на която държавният глава Румен Радев покани още председател на строителната компания, работеща по интерконектора, и на дружеството възложител Ай Си Джи Би, както и служебния премиер Гълъб Донев. На нея стана известно, че „Авакс“ – гръцката компания строител на газовата връзка, си дава срок до края на август или най-късно до 7-8 септември да изпълни всичко недовършено по обекта и да получи необходимите разрешения от българските власти. Според регионалния министър Иван Шишков, ако строителят работи с интензивни темпове, е възможно да приключи с дейностите до 2-3 септември.

Досега официално е обявено, че обектът няма издадени актове 15 и 16, за да се смята за завършен, имало и забележки от пожарната и екоминистерството.

Шишков посочи, че възложителят не е представил детайлен график за извършването на всички дейности, което трябваше да направи до вторник (9 август).

„В сряда (17 август) ще направим среща на място на обекта, където ще представят график, съгласуван със строител, подизпълнители, ще бъде проверен от Министерството на енергетиката и Министерството на регионалното развитие и благоустройството“, посочи Шишков.

По повод публикувани от ведомството по-рано днес снимки на недовършени части от проекта, той каза, че ще бъдат следени всеки ден, а към днешна дата част от проблемите са започнали да се решават. Като такива изброи недовършен противопожарен водопровод, недовършен път, площадка, канал, обмазване на метална конструкция.

Добави, че не е важно дали има газ в тръбите, каквото твърдение направи бившият премиер Кирил Петков.

„Ако има газ, то той не се движи, това са едни резервоари. Не това е проблемът в случая“, каза Шишков.

Част от работодателите искат „Газпром“ още от септември

В позиция до президента Радев и премиера Донев асоциацията, обединяваща част от работодателите, определи като „скандални“ действията при осигуряването на газа за септември.

„Булгаргаз“ обявява търг с начална цена от 380 лв./MWh! Индустрията, топлофикациите и домакинствата изнемогват посред лято при цени от порядъка на 300 лв., а „Булгаргаз“ купува за септември на 380 лева. Такива цени не могат да се компенсират от по-евтиния азерски газ. Тези цени ще затрият българското производство, ще доведат до фалит топлофикациите и ще оставят българите на тъмно, студено и без работа на прага на зимата“, пишат от асоциацията.

Посочват, че цените от „Газпром“ за септември биха били от 250 лв/ Mwh. В обяснението е включена фразата „ако вземахме заявените количества от „Газпром експорт“ по повод договора, чието изпълнение бе едностранно прекратено от руската страна в края на април.

Обединението, в което членуват Асоциацията на индустриалния капитал, Конфедерацията на работодателите, Стопанската камара, Търговско-промишлената палата, настоява „скандалните“ действия да бъдат прекратени. а Министерският съвет и кризисният щаб да преустановят хаоса и да започнат да вземат национално отговорни решения. В противен случай щетите, нанесени на икономиката и гражданите, щели да бъдат необратими.


Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име