Intrigi.bg Политика Правителството бърза да плати 100 милиона на фирма свързана с Пеевски преди...

Правителството бърза да плати 100 милиона на фирма свързана с Пеевски преди Еврокомисията да ги одобри

362
0

Правителството даде зелена светлина за финансиране на модернизацията на жп участъка Волуяк-Драгоман със 169 млн. лв. от европейските фондове. 91,9 милиона лева ще отидат в консорциум между свързваната с Пеевски фирма ВДХ и испанската „Лантания“. При това договорът трябва да бъде сключен бързо, преди Еврокомисията да одобри проекта. Министър Събев обеща проверка.

„Министерство на транспорта и съобщенията и Национална компания „Железопътна инфраструктура“ подписаха договор за финансиране на проект „Модернизация на жп линия София – Драгоман – сръбска граница, жп участък Волуяк – Драгоман – фаза 1“. Отпуснатата финансова помощ е в размер на 166,2 млн. лева, които ще бъдат осигурени от ОПТТИ 2014-2020“ – гласи правителственото съобщение от 13 май т.г.

Железопътният участък Волуяк – Драгоман е разделен на два лота: Волуяк – Петърч и Петърч – Драгоман. За изпълнител на лота Волуяк – Петърч срещу 91,99 млн. лв. е избран консорциумът „Вистра“ ДЗЗД, в който 60% са на фирмата ВДХ и останалите 40 на испанската „Лантания“.

ВДХ е името на бившата „Водстрой-98“, свързвана с Делян Пеевски, но формално собственост на Иван Мирински. През 2016 г. „Водстрой-98“ беше придобита от варненския бизнесмен Велико Желев.

Вътрешният министър Бойко Рашков индиректно посочи Желев като участник в схемата за източване на милиони раздадени по процедурата инхаус на Автомагистрали ЕАД. От думите му обаче не последва търсене на отговорност от Желев под никаква форма.

Това не е единственият проект с европейско финансиране, спечелен от ВДХ. С европейски средства фирмата трябваше да изгради трасето на трамвая до Княжево, но проектът закъснява, а Софийска община загуби 12 милиона лв. еврофинансиране заради опорочен търг.

„Лантания“ е испанска компания, която наследява фалиралата испанска строителна фирма Isolux. Не е ясно какви са нейните възможности след фалита, но в България тя участва и в друг проект за жп строителство в консорциум с „Геострой“ за модернизацията на участъка Пловдив – Крумово и Пловдив – Скутаре срещу 132,520,700 лв. Източници на БРРД от бранша твърдят, че „Лантания“ всъщност продава само референции за включването на участник от чужбина.

Министър Събев: Ще направим проверка

Потърсен за коментар министърът на транспорта Николай Събев каза, че ще назначи проверка за избора на изпълнителя свързван с Пеевски. Проблемите с наследените договори за жп строителство и тяхното закъсняващо изпълнение са голямо главоболие за новата администрация. Преди няколко седмици Събев обяви, че е предал на МВР папките с данни за злоупотреби с европейски средства, както и фалшиво участие в търгове при  изграждане на жп инфраструктура.

Пред bТВ Събев цитира случая на консорциум, в състава на който имало испанска фирма, обявила фалит месеци преди това. Проверка на БРРД установи, че става дума за проекта за рехабилитация на участъка Костенец – Септември, който е най-големият като сума проект с 380 млн. лв., спечелен от ДЗЗД “Костенец-Септември 2018”.

Водеща фирма е българската „Транс Логистика„, която изглежда е пощенска кутия с едно осигурено лице и няма никакъв опит в жп строителството. Но другите два чуждестранни партньора също стоят много съмнително като изпълнители на такъв сложен и скъп проект.

Разследване на Биволъ и Rise Romania установи, че румънският партньор Arcada Company е обвинена от антикорупционната прокуратура на Кьовеши за злоупотреби при строителство на жп линия с еврофинансиране. Испанският партньор в обединението Contratas Iglesias пък е фалирал през 2019 г. само няколко месеца след спечелването на проекта, показва справка в Испанския търговски регистър.

Масивно присъствие на Мирински в жп проектите

В проектите за жп инфраструктурата присъствието на ВДХ и свързани с Иван Мирински /съответно с Делян Пеевски/ компании също е забележително. С участието си в ДЗЗД и директно в 3 проекта, фирмата трябва да получи за жп строителство общо 136,3 милиона без ДДС. БРРД изготви списък със свързани проекти, който вероятно не отразява в пълнота проникването на олигарха в този бранш.

„Реконструкция на стрелковото развитие на гара Зимница“ за 26,279,829 лв. e спечелена от ВДХ. 

„Реконструкция на гаров комплекс Нова Загора“ за 2,721,279 лв. също е на ВДХ.

„Модернизация на Тягови подстанции Враца“ за 13,442,120 BGN също е на ВДХ.

„Модернизация на железопътен участък Елин Пелин – Костенец“ за 113,609,830 лв  е поверена на консорциум „Европът“ ДЗЗД с участието на ВДХ.

„Модернизация на железопътен участък София – Елин Пелин“ за 120,000,000 BGN  е спечелена от ДЗЗД „Келет АБ“. Според в. Капитал хасковската фирма АБ, част от консорциума е „новият строител на Пеевски“.

Подобно е положението и с финансирането на проектите за жп строителството. Там основен играч е „Евротранспроект“, компания, която по източници на БРРД от бранша работи тясно с Иван Мирински. 

„Подготовка на проект Модернизация на жп линия Радомир – Гюешево – Граница“ за 13,285,000 лв. е дадена на консорциум „Евротранспроект – Трансгео“ ДЗЗД. 

„Техническа помощ за подготовка на проект „Модернизация на железопътен участък Мездра-Медковец“ за 9,500,000 лв. е на обединението  ДЗЗД ММ 2020 свъзано с „Евротранспроект“

„Техническа помощ за подготовка на проект „Модернизация на железопътния участък Драгоман – граница с Република Сърбия“ за 4,730,335 лв. е на обединението ДЗЗД ЕТП2 свързано с „Евтротранспроект“.

„Техническа помощ за подготовка на проект „Удвояване на участъци от жп линията Пловдив – Свиленград – граница с Република Турция“ за 14,914,000 BGN също е на обединението  ЕТП 2, свързано с „Евротранспроект“.

Да платим бързо на Пеевски преди Еврокомисията да одобри?

Независимо от резултатите на проверката, назначена от министър Събев, не е ясно как може да бъде предотвратено сключването на договор с вече избрания изпълнител „Вистра“ ДЗЗД, при това преди проектът да бъде одобрен от Европейската комисия.

За тази припряност изрично се споменава и в правителственото съобщение.

„Решение на Министерски съвет от началото на тази седмица дава зелена светлина на Управляващия орган на оперативната програма да сключи договора преди одобрението на проекта от Европейската комисия, което се очаква до средата на годината. Целта е избраните изпълнители на двата лота –  Волуяк-Петърч и Петърч-Драгоман, да стартират своевременно строителството, което трябва да приключи до края на 2023 г.“

Предстои да узнаем дали проектът ще получи одобрение от Европейската комисия при наличие на данни за свързаност със санкционирания олигарх Пеевски.

Ако плащането мине сега, а ЕК не одобри проекта, тандемът Пеевски/Мирински ще в крайна сметка ще усвои едни 100 милиона от националния бюджет. Дали срещу тях ще бъде построено нещо и кога ще стане ясно чак след години.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име