Intrigi.bg Политика Правим 7-и блок на „Козлодуй“ с US реактор и гориво

Правим 7-и блок на „Козлодуй“ с US реактор и гориво

580
0

Ще направим 7-и блок на АЕЦ “Козлодуй” по технология, която е коренно различна от досегашната. Това каза премиерът Бойко Борисов, който посети Козлодуй. Той заведе шефовете на двата синдиката – КНСБ и “Подкрепа”, финансовия министър Кирил Ананиев и енергийният – Теменужка Петкова на терена, където ще бъде построен новия блок на атомната централа.

“Не трябва да мислим само за ТЕЦ-овете и миньорите, а и за работещите в АЕЦ “Козлодуй”. От февруари месец, вече имаме оценка за въздействие на околната среда, ще направим 7-ми блок на АЕЦ “Козлодуй” по технология, която е коренно различна от сегашната, 100% диверсификация така, както направихме с газа”, допълни министър-председателят.

Той показа и мястото, където ще бъде VII реактор на АЕЦ “Козлодуй”. 7-и блок на АЕЦ “Козлодуй” може да бъде изграден на площадка номер 2. През февруари тя бе одобрена със заповед на председателя на Агенцията за ядрено регулиране. С това приключва подготвителният етап на проекта за изграждане на нови ядрени мощности в АЕЦ “Козлодуй”. Утре на заседанието на Министерския съвет ще дадем старт на процедурите, съобщи във Фейсбук Борисов.

“Проектът ще бъде разработен по модерна технология, с американски реактор и гориво”, подчерта Борисов.
“Те планират яйца да ни хвърлят, а ние от дъжд ще се боим. Правим всичко за хората. Предвиждаме 10% повишение на доходите и двойно увеличение на учителските заплати, което бяхме планирали до края на мандата”, обяви премиерът.

Той посочи, че всички средства се дават в помощ на хората и бизнеса заради пандемията от COVID-19 и допълни, че в последните 11 години всяко правителство на ГЕРБ и финансовите министри са държали бюджетът на страната да е на излишък.

Финансовият министър Кирил Ананиев обясни, че догодина се предвиждат допълнителни 1 млрд. лева за пенсии, с които минималната пенсия да се увеличи от 250 на 300 лева. Тези с пенсии между 300 и 350 лева ще имат увеличение от 10%, а останалите – 5%.

Борисов съобщи, че на утрешното си заседание кабинетът ще отпусне средства за закупуването и на още 16 000 компютри за училищата утре.

“За да имат готовност, допълнително, за да могат да се поемат първите нужди, ако някъде е необходимо. После са 70 000 компютри, но те са по европейската програма.

Вчера с Ангелов говорихме и за още 5 милиона за това лекарство, което казват, че помага, не лекува, но най-много помага – “Ремдесивир”, още 5 милиона ще дадем, да се изкупят и да са пълни складовете”, посочи премиерът.Покажи коментаритеНапиши коментар


Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име