Intrigi.bg Актуално По-строги присъди за непълнолетни убийци? Може, но разумно

По-строги присъди за непълнолетни убийци? Може, но разумно

346
0

Наказанията за непълнолетни, които извършват тежки престъпления, задължително трябва да се увеличат. Това обаче трябва да стане разумно и балансирано, заяви адвокат Марин Марковски във връзка с бъдещия законопроект, който предвижда непълнолетните да бъдат съдени като възрастни. Поводът за тези законодателни промени бе жестокото убийство на 18-годишната Андреа в Галиче.

Адвокат Марковски обаче уточни, че не трябва да се забравя, че непълнолетните са незрели и физически, и психически. Според него наказанието трябва да се определя към конкретен човек за конкретно извършено престъпление.

Доц. Светла Маргаритова, председател на Българската асоциация по криминология, не се съгласи с тезата на Марин Марковски. Според нея наказанията за непълнолетни трябва да останат по-леки, припомняйки първите закони, които гласят именно това.

„За да достигне до това решение преди повече от 100 г. до ден днешен, законодателят се е опирал на познанията на психолози, психиатри, педагози и въз основа на тях е решил, че трябва да редуцира тези наказания“, каза доц. Маргаритова пред bTV.

„Бащата на Андреа на практика иска възмездие. Той не призовава хората и управляващите да увеличат наказанията, за да се ограничат тези престъпления“, на мнение е тя.

Доц. Светла Маргаритова попита дали, ако се увеличи размерът на присъдите, това ще доведе до превенция и по този начин тежките престъпления ще бъдат редуцирани.

Адвокат Марин Марковски е убеден, че тежката санкция възпира извършването на тежки престъпления.

„Санкцията винаги има много голямо превъзпитателно значение. Това обаче не е достатъчно, за да има успех и да се предотврати престъпността. Трябват и други неща – добро образование и семейство, както и вероучение в училище“, смята адвокатът.

По думите му законът не е барелеф, който като се направи веднъж, ако го промениш, образът се губи.

„Разбира се, че непълнолетните трябва да се наказват по-леко, но трябва нещо да се коригира, защото законът трябва да отговаря на нуждите на обществото. Когато има престъпление, извършено от непълнолетен, трябва да се отчете неговата физическа, психологическа и социална зрялост. Промяната трябва да обхване непълнолетни, навършили 17 г., които извършат много тежки престъпления, които надхвърлят разбирането за човешка природа. Те трябва да се наказва от 5 до 20 г. лишаване от свобода. Съдът обаче трябва да прецени дали случаят е особено тежък, като назначи комплексни съдебно-психиатрични експертизи“, заяви Марин Марковски.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име