Intrigi.bg Политика По изключение (а не от кариерата) са назначени близо половината български консули

По изключение (а не от кариерата) са назначени близо половината български консули

260
0

Близо половината консули и генерални консули, ръководещи български задгранични служби, са назначени по изключение, без да са дипломати от кариерата. Това пише вестник „Сега“, който е поискал от Министерството на външните работи (МВнР) справка по Закона за достъп до обществена информация.

Става въпрос за 8 от 19 души, сред които и подалият оставка като шеф на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) заради „Апартментгейт“ Пламен Георгиев.

Той бе назначен за консул във Валенсия, като за знанията му по испански език имаше противоречиви данни – дали е базовото ниво А2 или по-високото B1.

Според данните, дадени от МВнР на „Сега“, той вече изобщо не владее испански, а само руски и английски.

Как Георгиев стигна до Валенсия

Става въпрос за 8 от 19 души, сред които и подалия оставка като шеф на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) заради „Апартментгейт“ Пламен Георгиев. Той бе назначен за консул във Валенсия, като за знанията му по испански език имаше противоречиви данни – дали е базовото ниво А2 или по-високото B1.

Георгиев подаде оставка от поста председател на КПКОНПИ през 2019 г., в последния работен ден на парламента преди лятната ваканция – 31 юли, след месеци на принудителна отпуска, по време на която течеше проверка по изнесената в медиите информация, че притежава незаконна тераса към апартамента си в София.

На 5 август Висшият съдебен съвет прекъсна отпуската си, за да го възстанови в специализираната прокуратура, като това изрично беше направено със задна дата, за да не се прекъсва юридическият му стаж. Четири дни по-късно Министерският съвет е взел решение да го назначи за генерален консул във Валенсия в закритата част на редовното правителствено заседание на 7 август, без пресслужбата да съобщи за това.

Назначаването на консули не изисква потвърждение от президента, както е при посланиците. Законът за дипломатическата служба позволява по изключение за ръководител на задгранично представителство (посланик, консул, генерален консул) да бъде назначен човек, който не е от състава на дипломатическата служба, ако това е „изявена личност, която се ползва с безспорно добро име и авторитет в Република България“.

На въпрос на „Дневник“ какви са мотивите за избора на Пламен Георгиев от пресслужбата на външно министерство отговориха тогава така:

„Той е работил до момента изключително добре с испанските правоохранителни органи, а работата на генералния консул в този консулски окръг изисква изключително добра координация с местните служби, той владее и испанския език“.

Вестник „Сега“ е поискал данни и за датата на назначението на консулите, какви езици владеят и на какво ниво, както и за възнагражденията и командировъчните им. В отговорите на МВнР няма данни и за заплатите на консулите с мотива, че са лични данни и се определят по правилата на министерството.

Освен Георгиев назначени от правителството по изключение са и:

Цветелин Цолов, генерален консул в Барселона от ноември 2019 г., който знае английски и испански,

Драгомир Димитров, генерален консул в Мюнхен от септември 2018 г., който е с немски и руски,

Димитър Цанев, генерален консул в Ниш от май 2020 г., с английски и сръбски,

Мая Христова, генерален консул в Ню Йорк от април 2018 г., с английски, немски и руски,

Ангел Антонов, генерален консул в Санкт Петербург от юни 2018 г., с руски и английски,

Владимир Писанчев, генерален консул в Солун от януари 2016 г., с английски и руски,

Велислава Панова, генерален консул в Торонто от септември 2020, с английски и руски.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име