Intrigi.bg Актуално Почина проф. Любен Корнезов

Почина проф. Любен Корнезов

122
0

Конституционният съдия и заместник-председател на Народното събрание проф. Любен Корнезов почина вчера, съобщиха близки на покойника.

Любен Корнезов е роден на 3 януари 1947 г. в Ямбол. Завършва гимназия в родния си град. През периода 1965-1967 г. отбива редовната си военна служба във ВМФ-Варна, след което две години е работник в завод “Ямболен” и строителството.

Приет е за редовен студент през 1969 г. и завършва Юридическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски” през 1973 г., след което преминава през всички стъпала на съдебната йерархия.

В периода 1983-1986 г. е аспирант по граждански процес в Юридически факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. От 1988 г. е доктор на юридическите науки.

Любен Корнезов развива научна и преподавателска дейност. Професор, автор на 17 книги и монографии и над 350 статии, изнася лекции по гражданскопроцесуално право в Юридическия факултет на УНСС, гр. София, както и в Югозападния университет „Неофит Рилски“.

Женен, баща на две деца.

Избран е за депутат в 7-то Велико народно събрание, където е заместник-председател на Парламентарната група на БСП и заместник-председател на Комисията по изработването на Конституцията.

През периода 1991-1994 г. е съдия в Конституционния съд. От 1995 до 1997 г. е заместник–министър на правосъдието.

Любен Корнезов е депутат в 38–то Народно събрание, където е заместник–председател на Парламентарната група на Демократичната левица. През ноември 2000 г. е избран за заместник–председател на НС. Член е на Съвета по европейски въпроси.

Народен представител в 39–то, 40-то и 41-во Народно събрание.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име