Intrigi.bg Мистерии Почетният папа Бенедикт XVI ще бъде ужасен от действията на папа Франциск,...

Почетният папа Бенедикт XVI ще бъде ужасен от действията на папа Франциск, жените да настъпят във Ватикана

478
0

Папа Бенедикт е „ужасен“ от плановете на Франциск да модернизира църквата, след като Светият отец направи значителен ход, назначавайки жена на висш пост, който преди това е бил заеман само от мъже, пише в. „Експрес”.

84-годишният папа скъса с вековна традиция, когато постави сестра Бекарт на поста заместник-секретар на Синода на епископите. Тя е едно от двете нови лица, посочени на Синода, който е група епископи, изучаваща въпросите на доктрината. Генералният секретар на Синода, кардинал Марио Грех, приветства този ход, излагайки на показ как желанието на Франциск за „по-голямо участие на жените в процеса на разпознаване и вземане на решения в църквата“ се е сбъднало.

Нейното назначение увеличи перспективата тя да участва в гласуването на Ватикана, нещо, което жените никога не са могли да правят във висшите етажи на католическата църква.

Готовността на Франциск да осигури включването на жените в църквата еволюира, показва в коя посока понтификът иска да премине Ватикана, осигурявайки по-либерален подход към тези, които желаят да се присъединят към вярата.

И все пак, прилагайки този дневен ред, Франциск остави традиционалистите в църквата – като бившия понтификс Бенедикт – „ужасени“, тъй като се страхуват, че богатата история на католицизма може да бъде разкъсана.

Бенедикт и Франциск редовно влизат в противоречия относно позицията си за бъдещето на църквата.

Бенедикт твърди, че традициите, като безбрачието, трябва да се спазват, докато Франциск иска да гарантира, че повече хора могат да бъдат приети в религията.

Това разминаване между Бенедикт и Франциск се е увеличило през последните години, докато бившият папа се опитва да упражни властта си, въпреки оставката от поста през 2013 г.

Бенедикт „ще бъде ужасен“ от всякакви действия за привеждане на жените по-навътре във Ватикана.

Предполагаемият спор между двамата папи започна, след като Бенедикт се оттегли през 2013 г., проправяйки пътя на Франциск да поеме кормилото на католическата църква.

Това беше първият път от 1400 г. насам, че жив понтификсе оттегля, но присъствието на Бенедикт продължава да се усеща във Ватикана.

Въпреки че Бенедикт обеща да позволи на Франциск да изпълнява работата си, 93-годишният предишен папа заяви, че опонентите се опитват да го заглушат – така пише в биографията му от миналата година.

Той твърди в „Бенедикт XVI – Живот“, че е в центъра на раздора и е бил жертва на „злокачествено изкривяване на реалността“ в резултат на опитите му да се намеси в религиозни дебати.

В книгата той казва: „Спектакълът от реакции, идващи от немската теология, е толкова погрешен и недоброволен, че бих предпочел да не говоря за него.”/БГНЕС

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име