Intrigi.bg Свят Потрес в Германия след расисткото видео на млади богаташчета

Потрес в Германия след расисткото видео на млади богаташчета

23
0

Bъв видео от нощен клуб на скъпия остров Зюлт в Северно море празнуващи младежи крещят дясноекстремистки и расистки лозунги, а един сякаш загатва хитлеристкия поздрав. Случаят породи скандал и потресе цяла Германия, пише „Дойче Веле“.

Видеото, което предизвика истински скандал и тревожни реакции от най-високо политическо ниво, трае само 15 секунди. На него се виждат млади хора на терасата на скъпо заведение на остров Зюлт в Северна Германия. Заснето е било очевидно привечер, тъкмо се смрачава. Младите хора са облечени в скъпи дрехи, те танцуват и се провикват: „Германия за германците, чужденците вън!“. И поне един от тях изглежда, че показва хитлеристкия поздрав. Същевременно е поставил два пръста между горната устна и носа – с което явно иска да напомни за мустаците на Хитлер.

Собственикът на клуба: „Шокирани сме“

Още в четвъртък дискотеката „Пони“, в която е било заснето видеото, се дистанцира в Инстаграм от станалото. „Изключително шокирани сме“, написа собственикът Тим Бекер.

„При нас е добре дошъл всеки гост, независимо от неговия етнос.“ Клубът междувременно знае имената на хората, заснети във видеото, и вече е подал съдебна жалба срещу тях.
Полицейските разследвания са в пълен ход

Местната полиция проучва сведенията, свързани с видеото, което вероятно е заснето преди около седмица. Говорителят на полицията във Фленсбург Арне Хенинг каза за ДВ следното: „Обвиненията са за подбуждане на омраза и използване на символи на противоконституционни организации. Вижда се и как един човек вдига дясната си ръка (за хитлеристкия поздрав – б.ред.)“. Разследванията вече са в пълен ход.

Канцлерът Шолц: „Това е отвратително“

В петък новината стигна и до политиците в Берлин и предизвика възмущение на най-високо ниво. „Подобни лозунги са отвратителни“, каза федералният канцлер Олаф Шолц пред журналисти. „Те са абсолютно неприемливи!“.

Федералната министърка на вътрешните работи Нанси Фейзър заяви: „Който крещи лозунги като „Германия за германците, чужденците вън“, е срам за Германия“. Според нея възниква въпросът „дали ние тук си имаме работа с хора, които живеят в паралелно общество с висок стандарт, които обаче потъпкват ценностите на нашия основен закон“. Генералният секретар на Партията на свободните демократи Бижан Джир-Сарай каза: „Шокиращо е да видиш подобно нещо“. Особено с оглед на актуалната дискусия за това как може по-добре да бъде защитена демокрацията в Германия.

Израз на богаташко високомерие?

Възмущението е толкова силно и поради това, че заведенията и нощните клубове на луксозния остров Зюлт в Северно море още от 1960-те години са „запазено място“ за богатите в Германия. С имоти там разполагат множество политици, водещи икономисти, телевизионни и кинозвезди. А и младите хора на видеото очевидно са от тези среди. Дали в тези прослойки няма и по-сериозен проблем с дясноекстремистки и ксенофобски нагласи?

Подобни подозрения се разкриват и в политическите коментари, свързани със случая. Карим Прийм, министърка на образованието на провинция Шлезвиг-Холщайн, в която се намира остров Зюлт, говори за „знак на богаташко високомерие“. А министърката по интеграционните въпроси Амината Туре от Зелената партия заяви пред изданията на медийната мрежа RND: „Това не е глупава младежка простъпка, а най-лошият вид нацистка гавра от страна на пълнолетни хора. Това е отвратително и гадно – редно е да се срамуват от себе си. И задължително трябва да последват наказателни мерки“.

На острова се безпокоят за имиджа си

Собственикът на нощния клуб „Пони“ Тим Бекер се опасява, че инцидентът в неговото заведение може да се отрази негативно не само на него, но и на острова като цяло. Той казва пред агенция DPA, че в бъдеще ще се изисква от гостите да съобщават за евентуални расистки прояви на охраната. „Всички са потресени от случилото се“, допълва Бекер.

Последици

Според него на петимата участници във видеото ще бъде наложена доживотна забрана за достъп не само в „Пони“. „Няма да ги допуснем повече на остров Зюлт – ще се договорим за това с нашите приятели от другите заведения.“ Случаят доведе и до трудово-правни последствия. Двама от участниците в срамните сцени междувременно са уволнени от техните работодатели.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име