Intrigi.bg Крими Потвърдиха присъдата на Ахмед Муса за проповядване на омраза

Потвърдиха присъдата на Ахмед Муса за проповядване на омраза

318
0

Пловдивският апелативен съд потвърди присъдата по делото срещу имамите

Пловдивският апелативен съд потвърди изцяло присъдата, постановена от Окръжен съд – Пазарджик, с която 14 подсъдими бяха признати за виновни по т. нар. „имамско дело“, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Присъдата е обжалвана от 12 от подсъдимите с искане за отмяна на наказанията и признаването им за невинни по повдигнатите обвинения, както и от Окръжна прокуратура – Пазарджик, с искане за увеличаване размера на наложените наказания.

Потвърдиха присъдата на Ахмед Муса за проповядване на омраза

В решението си Пловдивският апелативен съд приема, че обжалваната присъда е правилна, обоснована и законосъобразна. При разглеждане на делото не са били допуснати съществени процесуални нарушения. Наложените наказания са справедливи и отговарят на тежестта на извършените престъпления.

През декември 2019 г. Пазарджишкият окръжен съд призна Ахмед Муса за виновен за това, че от ноември 2013 г. до 25.11.2014 г. в Пазарджик, Пловдив и Асеновград е проповядвал омраза на религиозна основа чрез слово – непосредствено и чрез Интернет, чрез организиране, издаване и разпространяване на книгата „Вероотстъпване “ на български език, както и с муджахидински жест с показалец на ръката, изразяващ се във верска нетърпимост към неизповядващите и непрактикуващите салафитското течение на исляма.

Муса е признат за виновен и в това, че в периода ноември 2013-2014 г. в Пазарджик, в джамията „Абу Бекир“ и посредством профил в Интернет сайт е пропагандирал война. На него е наложено едно общо най-тежко наказание от 7 години и 6 месеца, което е увеличено с една година.

Така наказанието, което Ахмед Муса ще следва да изтърпи, е 8 години и 6 месеца лишаване от свобода и глоба от 9 500 лева.  Други четирима подсъдими са осъдени, на по 3 години и 6 месеца лишаване от свобода, както и глоба от по 7000 лв. Има и такива осъдени на по 2 години и 6 месеца лишаване от свобода и глоба от по 6 000 лв. за всеки от тях.Двама са с по 2 години лишаване от свобода. Една жена е осъдена на 2 години и 6 месеца условно с 4 години и 6 месеца изпитателен срок.

Решението на Пловдивския апелативен съд може да се обжалва пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име