Intrigi.bg Актуално Посолството на САЩ е предупредило двама българи за възможни заплахи срещу тях

Посолството на САЩ е предупредило двама българи за възможни заплахи срещу тях

290
0

Посолството на САЩ в София обяви, че е предупредило двама българи за възможна заплаха срещу тях. В позиция, изпратена до БТА, от дипломатическата мисия не уточняват кои са двамата души. Но в краткия текст се заявява, че „един от нашите разговори е бил записан без наше разрешение“.

„Преди няколко седмици Посолството на Съединените щати получи информация за възможна заплаха срещу две лица. В конкретния момент решихме, че сме длъжни да предупредим тези лица за тази информация. Посолството сподели тази информация и с българските власти. В предаденото предупреждение не се споменава конкретно лице или политическа партия и нямаме информация, която да предполага, че има връзка с конкретна политическа партия. Оттогава не сме получили повече информация за тази възможна заплаха“, пише в съобщението на посолството.

Въпреки че от дипломатическата мисия не посочват конкретни имена, авторът от разследващия сайт bird.bg Атанас Чобанов се разпозна като един от предупредените. В началото на годината той съобщи, че е получил заплахи за живота си.

На 7 февруари в профила си във Фейсбук пък написа, че преди около един месец му се обадил политически съветник от посолството на САЩ и му е казал, че има достоверна информация за заплаха от физическо посегателство срещу него.

„Каза ми, че опасността идва от България. До момента нямам данни българската държава да е неутрализирала тази заплаха. В Брюксел разговарях със шефката на политическия кабинет на Кирил Петков Лена Бориславова. Според нея информацията за заплахата не била достоверна“, пише той, като уточнява, че направил запис на разговора си.

Проверка на „Дневник“ показва, че съветник по политическите и икономическите въпроси на американското посолство е Марк Нордберг. В София идва през август 2019 г. заедно с пристигането на посланик Херо Мустафа. Дипломатическата му кариера е почти 24 години, като в България идва от посолството в Тел Авив. Съмнително е да не знае как се контактува с медии, защото за две години (август 2012-август 2014) е бил зам.-говорител по въпросите на Европа и Евразия в Държавния департамент. Това е точно времето на събитията в Украйна и анексирането от Русия на Крим.

Признанието на Чобанов, че е направил запис на разговора си с представителя на посолство бе последвано днес от реакция на американските дипломати, каквато не се среща често. „Чухме твърдения, че един от нашите разговори е записан без наше разрешение, посолството възразява срещу подобни практики“, пише в позицията на посолството, изпратена до БТА.

След като от дипломатическата мисия разпространиха съобщението си, Чобанов отново използва Фейсбук, за да коментира случилото се:

Като предупреждавате го правете така, че да няма съмнения дали не е някой пранкер /шегобиец/. Има начини. Ще ми се да науча също защо не предупредихте и българските служби. Щото те бяха в неведение. В доверието ли е проблемът?“

Друг, който в началото на годината също се оплака, че е бил заплашван, е столичният общински съветник Борис Бонев.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име