Intrigi.bg Мистерии Половината от плажовете по света може да изчезнат до 2100-ата година

Половината от плажовете по света може да изчезнат до 2100-ата година

162
0

Климатичните промени и покачването на океанското ниво могат да станат причина половината от плажовете по света да изчезнат до 2100-ата г., сочат резултатите от изследване, цитирани от Асошиейтед прес и Франс прес. Дори ако човечеството значително намали парниковите емисии, които са отговорни за климатичното затопляне, над една трета от пясъчните крайбрежни ивици са застрашени, предава БТА.

Изчезването им би имало последствия не само върху туризма.

Резултат с изображение за „Половината от плажовете по света може да изчезнат до 2100-ата година“

,,Ако оставим настрана туризма, плажовете в редица случаи осигуряват първия механизъм за защита срещу бури и наводнения. Без плажните ивици последствията от екстремни климатични събития вероятно ще са по-големи. Трябва да се подготвим за това.““, заяви Михалис Вусдукас от Севместния изследователски център на Европейската комисия. 

Плажовете заемат над една трета от крайбрежните ивици в света и в редица случаи се намират в гъстонаселени райони. Застрашени са от дължащата се на нови строежи ерозия на почвата, повишаването на морското ниво, бурите.

Австралия може да е най-силно засегната – плажни ивици с дължина почти 15 000 км може да изчезнат до 80 години. След Австралия се нареждат Канада, Чили, САЩ, Мексико, Китай, Русия, Аржентина, Индия и Бразилия.

Специалистите са проучили два сценария – най-лошия, при който парниковите емисии продължават със същите темпове, и друг, свързан с ограничаване на климатичното затопляне до 3 градуса Целзий. При най-лошия сценарий ще изчезнат 49,5 процента от плажовете, т.е. пясъчни крайбрежни ивици с дължина около 132 000 км. В другия случай ще бъде засегната плажна ивица, дълга 95 000 км.

Резултатите от изследването са публикувани в Nature Climate Change.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име