Intrigi.bg Актуално Половината наематели на търговски и логистични площи са спрели да плащат наемите

Половината наематели на търговски и логистични площи са спрели да плащат наемите

674
0

Почти половината от наемодателите търговски и логистични площи не са предприели никакви мерки за оптимизация на разходите, а 38% са започнали да преразглеждат договори с подизпълнители. Общо 51% от наемателите са пуснали служителите си в отпуск, 48% са преустановили плащането на наеми, режийни разходи и на контрагенти, а 37% са замразили плановете си за експанзия.

Това показват данни от интервюта с представители на двата сектора, проведени в периода 27 март – 1 април от консултантската компания „Колиърс“ (Colliers) на тема „Какво влияние оказва Covid-19 върху пазара на търговски и логистични площи в България?“.

Повече от половината наемодатели не планират да се възползват от обявените от държавата мерки за подпомагане на бизнеса по схемата 60/40. Същото се отнася за 43% от наемателите. Основната причина е, че смятат тези мерки за неприложими за техния бизнес.

Почти всички наемодатели планират да предложат облекчения за наемателите заради здравната криза, като най-често посочвани са намаление на наема (44%) и отлагане на плащането на наем (22%).

В този период наемателите търсят алтернативни канали за бизнес чрез онлайн търговия (55%) или нови услуги/ продукти (16%).

Повечето наематели смятат, че кризата ще свърши до 2 месеца, докато повечето наемодатели мислят, че ще продължи 3-6 месеца.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име