Intrigi.bg Политика Полк. Николай Марков от „Величие“: До Борисов, Пеевски и Петков ще се чувствам...

Полк. Николай Марков от „Величие“: До Борисов, Пеевски и Петков ще се чувствам като в детска градина

47
0

Лицето на партия „Величие“ полковник Николай Марков даде специално интервю в което коментира изборните резултати и голямата новина, че формацията му ще бъде част от 50-ото Народно събрание.


Интервю на
Соня Колтуклиева


– Полк. Марков, вие влизате ли в Народното събрание като част от „Величие“? Бяхте водач на листите в 25 МИР София и Пловдив-град.

– Все още нямаме такива данни. Трябва да изчакаме няколко дни, докато ЦИК излезе с разпределението на мандатите.

– Имате добър резултат в Пловдив…

– Навсякъде имаме добри резултати, особено за партия, на която до онзи ден ѝ даваха 0,0000%. Ако приемем, че преди три дни сме се родили, смятаме, че резултатът ни трябва да говори нещо на хората, които се занимават с публичната среда.

– Ако влезете вие персонално в парламента, ще сте на първа линия заедно с Бойко Борисов, Делян Пеевски, Кирил Петков, ген. Атанасов? Как ще се чувствате в тази компания?

– Като в детска градина. Поведението на тези хора не показва повече от това. Г-н Борисов и г-н Пеевски ходят на работа от една година, а са в политиката от 20 години. Борисов ходеше на работа в Министерския съвет, не в парламента. Да си в изпълнителната власт и да си парламентарист са две много различни неща.
Пеевски не ходеше много години на работа. Откакто е в „Магнитски“, оттогава започна да ходи… по заповед на кораба майка.

Ще се чувствам като сред хора, на които не им е там мястото.

– Коментатори и журналисти правят забележка, включително и Богомил Бонев, че хората ви наричат „Полковника“, а не „Подполковника“…

– В качеството на какво трябва да обсъждам Бонев? Той какъв е, заема ли политическа, държавна длъжност? Той си е някакъв коментатор.

Аз съм господин Николай Марков. Приемете, че никнеймът ми е Полковника. Могат да ме наричат и Генерала. Аз 17 години съм извън службите вече. Това са някакви закачки от детската градина.

– Какви ще бъдат първите стъпки на „Величие“, когато стъпите в Народното събрание?

– Ще правим това, което сме обещали на избирателите, защото за това ни вкараха в парламента. Има дневен ред, който ние сме обявили официално. Навсякъде предлагаме едни и същи неща като приоритети. Най-важното, което сме си поставили – смятаме, че дневният ред на българските граждани не е поставен в парламента. Там се говори за всичко друго, но не и за това, от което се интересуват гражданите. Заемаме се да вкараме истинските проблеми на хората в дневния ред на парламента.

Второто нещо – превръщаме като кауза на нашата организация вътрешната политика и няма да позволим зад външната политика да се крие вътрешната катастрофа, в която е държавата. Първо си оправяме държавата и след това започваме да говорим за нейното представяне на международната сцена. Не може да говорим 20 години за външна политика, а тук възрастните хора да нямат с какво да се стоплят, да не могат да си купят лекарства. Да нямаме образование, здравеопазване, да нямаме нито един сегмент, който да е приличен.

Връщаме политиката в парламента, защото сме парламентарна република. Искаме да изясним начина, по който се вземат управленските решения в държавата. Откъде се вземат, откъде преминават, какъв е резултатът от тези решения. Искаме да осветлим този път, за да преценят българските граждани парламентарна република ли сме, или някаква друга, която се управлява по друг начин.

Ние сме се заели с конкретна работа за българските граждани. Човек съм, който се е заел с реални действия и бърза работа. Ако въобще тръгне това Народно събрание, което е малко вероятно, за три месеца ще видите неща, които не сте виждали за последните 30 години.

– Как така няма да тръгне Народното събрание?

– Такива сигнали се получават. Големите, от които зависи новата сглобка, която всъщност е стара, нямат истинско желание да правят правителство.

– Тоест отиваме на нови избори?

– Такива са ни данните, но не искам да спекулирам с информацията, защото тя не е потвърдена. Казвам ви неща от ъндърграунда на политическата кухня. Голям е процентът на вероятност да не се случи правителство.

– А вашите очаквания какви са? При следващи избори да качвате проценти ли?

– И сега нашите реални проценти са други. Подиграват се с нас. Тези, които държат т. нар. „ала-бала“. Нали помните, че г-н Петков каза, че са направили „ала-бала с президента“ и нещата са се променили тройно – от 7 процента на 20.

– Да разбирам ли, че ще искате за следващите избори да бъдат премахнати машините за гласуване?

– Ние не сме против машинното гласуване, но искаме то да е коректно. Има проблем конкретно с тези машини. Ако са машините като в САЩ, нямаме против.

– Кои ще бъдат вашите остриета в парламента?

– Аз ще бъда вероятно председател на партията и председател на парламентарната група. Подготвил съм изключително стойностни хора, които само с присъствието си ще респектират цялото Народно събрание. Не искам да казвам имена, защото не знам дали ще попаднат в парламента. Заложили сме да попаднат, но това не зависи от нас.

– Виктория Василева наистина ли е силен фактор във „Величие“?

– Тя е водач на листата в София-област. Факторът съм аз.

– Как попадна при вас след СДС, Слави Трифонов, „Български възход“, Васил Божков?

– Моя студентка е.

– По какво?

– В Департамент за национална и международна сигурност.

– Не ви ли смущава това прескачане от партия в партия?

– Мен много неща ме смущават. Спомнете си, че Виктория Василева сама си тръгна, като го каза това от трибуната на Народното събрание. Аз не си спомням друг такъв аналог.

– Предаде Слави Трифонов. Хванаха я, че в апартамента на Радостин Василев е преговаряла, за да премине в лагера на Кирил Петков.

– Говорете с Виктория Василева. Аз не знам за тези конспирации. Аз я познавам още от времената на младежкото СДС. Тя има качества и експертиза, които не се срещат често в България. По-добре се съсредоточете към качествата и експертизата ѝ. Тя ми е нужна на мен.

– Ако има правителство в 50-ото Народно събрание, бихте ли подкрепили коалиция ГЕРБ-ДПС-ИТН?

– Навсякъде говорим, че купувачите на гласове за ДПС купуваха и за ИТН. Имаме информация, че ИТН ще влезе в следващия парламент като патерица на ДПС. Ако това се сбъдне, как може да подкрепим подобно правителство? Второ, ние не сме влезли в парламента, за да бъдем патерица на някого, а за да променим политическия профил на страната. Няма нужда от нас за коалиция, само ГЕРБ и ДПС ще си имат гласовете, за да управляват.
Няма да позволя да ме закачат като брошка на ревера си едни хора, които са разобличени като лица на световната корупция. ГЕРБ и ДПС купиха достатъчно гласове, да си правят правителство и да си вземат решенията. Мисля си, че това няма да се случи.

– Като бивш служител на НСО бихте ли тръгнали да променяте службите?

– На този етап не, защото нямаме правомощия от българските граждани. Да се пипа в системата за национална сигурност е нещо глобално. Не знам дали знаете за какво чудовище става въпрос и за колко закона. Архитектурата на тази система ми е изключително ясна. Водя 12 магистърски курса в тази система. За да се пипа там, трябва да съм упълномощен от много повече хора. Защото това е риск.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име