Intrigi.bg Мистерии Политическото убийство на прехода: Луканов е мъртъв, но 23 г. по-късно убиецът...

Политическото убийство на прехода: Луканов е мъртъв, но 23 г. по-късно убиецът е неизвестен

1384
0

Десетки убийства белязаха края на стария и началото на новия век. Всяка година ставахме свидетели (а много хора дори буквално) на показни убийства. За килърите нямаше неподходящо място – нито оживеният център на София можеше да ги спре, нито близостта на училище или детска градина. Голяма част от убийствата си приличаха – основно по кървавите послания и по това, че останаха неразкрити… Тази седмица ще ви припомним някои позабравени факти от тях. 

Име: Андрей Карлов Луканов

Дата: 2 октомври 1996 г.

Място: гр. София, жк. „Изток“, ул. „Латинка“ 15

Андрей Луканов приготвя пържени яйца за закуска. На масата сяда заедно със съпругата си Лилия и дъщеря им Ани. Това е специален ден – рожденият ден на Лилия. Луканов закъснява за уговорена среща в газовото дружество “Топенерджи”. Предупреждава жена си, че може да не успее да ѝ купи цветя за празника, защото денят му е много натоварен. И излиза.

Час: 9.15 ч.

Точно в този ден Луканов не се обажда на личната си охрана. В колата, на метри от входа на кооперацията, го очаква личният му шофьор. Луканов се качва в автомобила, но се сеща, че е забравил нещо и се връща към входа. Звъни по домофона на съпругата си, но не успява да ѝ каже нито дума. На рождения си ден последното, което Лилия чува от съпруга си, е сгромолясването му на земята.

Застрелян в гръб, с 4 куршума

Килърът стреля от 1,5 метра. Единият куршум от пистолета Макаров попада в слепоочието на Луканов, другите 3 – в гърба. Секунди преди покушението шофьорът бил забелязал клошар да минава покрай автомобила, но не му обърнал внимание. По-късно свидетели твърдят, че видели край кооперацията мъж с вид на клошар – с дълга синя манта и овехтели панталони. Той хвърлил черна торба на цветя и побягнал. Пръв до тялото стига шофьорът, който не е имал пряка видимост към входа. Намира Луканов да лежи по очи.

За по-малко от 10 минути след убийството сградата е обградена от полиция. Направени са два фоторобота на мъж с каскет…

Оръжието е открито 36 дни след убийството

88-годишният Цвятко Николчовски вади от пощенската си кутия на блок 86 на ул. “Д. Дебелянов” листчета и вестник. Едно от тях пада. Навежда се и го намира върху вързоп между радиатора и стената. Във вързопа – пистолет и заглушител. Оръжието, с което е убит Луканов, е намерено на 200 метра от местопрестъплението.

Изненадата идва, когато експертизи показват, че със същото оръжие е извършено и убийството на Сергей Шанин на 6 март 1996 г. в столичния кв. “Надежда”. Следват оперативни беседи с украинци. Двама от тях – Владимир.

Първи арести

Алексей Кичатов е арестуван през 1998 година. Година по-късно е отведен в „къщата на ужасите“ в Копривщица, където подписва самопризнания за убийството. Кичатов заедно с Юрий Ленев, са първите задържани за стрелбата по Луканов. Следват арестите на Георги Георгиев-Гопе, Александър Русов (който е прибран от “спецполицаи” в кола в Бердянск и е докаран у нас с кораб) и Ангел Василев (екстрадиран от Чехия, където по онова време искал да развива бизнес).

Делото за убийството на Луканов започна 5 години след екзекуцията

Като поръчител беше обвинен бившият шеф на строителната фирма „Колонел“ Ангел Василев.

Като подбудители и помагачи бяха обвинени неговият шофьор Юрий Ленев, племенникът му Георги Георгиев и руснакът с украинско гражданство Алексей Кичатов.

Руснакът Александър Русов беше обвинен, че е дръпнал спусъка.

28 ноември 2003г. – Виновни

Делото в Софийския градски съд започна през 2001 г. 2 години по-късно бяха произнесени най-тежките присъди.

Софийският градски съд издаде 5 доживотни присъди, 4 от тях – без право на замяна. Само Юрий Ленев беше осъден на доживот с право на замяна. Осъдителните присъди се основаваха основно на показанията на двама свидетели по делото и на подписаните самопризнания след първоначалните арести.

На 8 юни 2006 г. – Невинни

Софийският апелативен съд оправда напълно Ангел Василев, Юрий Ленев, Георги Георгиев, Александър Русов и Алексей Кичатов. Според магистратите при решението си градските съдии са подценили упражненото насилие върху трима от подсъдимите. Апелативните съдии са категорични , че има достатътъчно доказателства, че Кичатов, Ленев и Георгиев са бити от полицията. Също така подчертаха, че соченият за физически убиец на експремиера – Александър Русов, е бил принудително доведен в България през 2000 г. от тогавашния шеф на отдел „Убийства“ в МВР Ботьо Ботев.

В мотивите си апелативните съдии написаха: „Употребеното насилие, побоят или заплахите опорочават депозираните самопризнания“. Освен това от намерения на 7 ноември 1996 г. пистолет, с който е извършено убийството, не са взети отпечатъци или биологичен материал за ДНК анализ. А по-късно това е било невъзможно.

Единствено Алексей Кичатов беше осъден на три години затвор за незаконно придобиване и притежание 345 грама взривно вещество. Към момента на произнасяне на присъдата обаче той вече беше лежал близо 6 години в затвора и беше надживял присъдата си.

15 март 2007г. – Невиннни

Върховният касационен съд потвърди оправдателните присъди за убийството на бившия премиер Андрей Луканов. ВКС констатира, че прокуратурата не е успяла да докаже обвинението по несъмнен начин. След оправдателните присъди адвокатите посъветваха клиентите си да съдят държавата.

И петимата заведоха серия дела срещу държавата.

Осъдиха България и получиха обезщетения за общо над половин милион лева. Най-голямото беше за Русов – 150 000 лв.

8 години пък продължи делото срещу полицаите, които бяха обвинени, че със сила са изтръгнали самопризнанията в ареста. И трима спецполицаи от сектор “Оперативна реализация” към НСБОП бяха оправдани. И те осъждат държавата  – за морални вреди. Получиха общо около 30 000 лв. обезщетения.

Версиите

През тези повече от 20 години след убийството на Луканов в обществото се появиха много версии за мотива за убийствто, някои в стил “теория на конспирацията”. Най-често спряганите бяха свързани с руския газ и българско-руските фирми, с “Мултигруп”, кредитните милионери, притежаван от Луканов списък с данни за корупция по високите етажи. Както и с планирано от Луканов пътуване до САЩ, което куршумите спряха.

Къде са те сега?

Александър Русов След 6 г. и 2 м. в затвора „килърът“ Александър Русов се завърна в родната Украйна. Негови близки разказват, че той живее в родния си Бердянск с жена си Наталия. Радва се на свободата като капитан на яхта и се занимава с риболов и туризъм.

През 2013 г. издава книгата „Аз убих Луканов“. В нея описва реалната и жестока действителност около ареста си целия процес пред всички инстанции по мегаделото „Луканов“. Паралелно с това представя една възможна версия за истинските извършители на политическото убийство.

Алексей Кичатов живее в София и не планира да се връща в Украйна. Той е щастливо женен за българка. Има две деца – Сашенка и Владимир.

Работи като шофьор и куриер, дори като спасител на морето. Снимал се е като статист в някои български сериали.

Ангел Василев, който прекара 5 години в затвора по обвинение, че е поръчал убийството на Луканов, не иска да си спомня този период от живота.

Преди да чуе, че съпругът ѝ е невинен, от рак почина съпругата на Василев – Красимира. Според него причината за отключването на болестта е стресът покрай делото.

Обича да релаксира на гръцкия бряг. Въпреки че се заканваше да напусне България, не го направи.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име