Intrigi.bg Куриози Покашляй на телефона и той ще ти каже дали имаш COVID-19

Покашляй на телефона и той ще ти каже дали имаш COVID-19

743
0

Като погледнем към историята на пандемиите в миналото, днес имаме поне един скрит коз в ръкава си: напредъкът на технологиите.

Ето защо екип от учени решава да впрегне усилията си и да помисли как в крайна сметка изкуственият интелект би могъл да застане рамо до рамо с човешкия в битката срещу COVID-19.

Е, резултатът от първото им проучване вече е публикуван в Журнала за медицинско и биологично инженерство и описва потенциален модел на ИИ, който ще има доста важна функция: да отсява асимптоматичните индивиди, заразени с вируса, от напълно здравите.

Как ще се случва? Ето тук става дори по-интересно: чрез аудиозапис на кашлица, който всеки човек ще прави на телефона си и след това ще изпраща. Той съответно ще бъде „изслушван“ от програма, която ще може да определи дали става въпрос за болен от COVID, или пък за здрав човек.

За да постигнат подобен резултат, изследователите „обучават“ модела чрез десетки хиляди записи на кашлица, както и на изговорени думи. Те залагат в програмата кои от тях са на здрави и кои – на болни хора, а след това изкуственият интелект започва да разпознава с точност от 98.5% дали новополучените записи са от заразени, или не.

Това е възможно, тъй като дори без никакви видими симптоми, болните с коронавирус все пак кашлят по различен начин от тези, които са здрави – разлика, недоловима за човешкото ухо, но напълно отличима за компютърното.

Ето защо изкуственият интелект отгатва със стопроцентова точност и асимптоматични случаи на хора, дали положителен тест за вируса без видими оплаквания.

„Ефективното прилагане на подобен инструмент за групова диагностика може да намали разпространението на пандемията, ако всички го използват, преди да влязат в класната стая, в офиса или ресторанта“, казва съавторът на изследването Брайън Субирана, който е учен в лабораторията на Auto-ID към Масачузетския технологичен институт.

По думите му екипът в момента работи по следващата стъпка на това изследване – да вкара този модел в удобно за потребителите приложение, което да мине през одобрението на Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ, а след това да бъде приложен масово.

Ако това се случи, на практика ще доведе до революция в диагностиката, защото ще създаде безплатен, удобен, неинвазивен инструмент за предварителен скрининг на хора, които нямат видими симптоми.

По този начин всеки може да се проверява ежедневно и да получава информация незабавно, а ако получи потвърждение от приложението, че има COVID-19, да си направи и официален тест.

Това обаче не е първият подобен експеримент с изкуствен интелект.

Преди началото на пандемията изследователски групи вече са обучавали алгоритми със записи на кашлица за точно диагностициране на състояния като пневмония и астма.

Подобни са правени дори и за откриване на болестта на Алцхаймер, тъй като освен промени в когнитивната дейност, при нея се наблюдава и деградация на мускулите и отслабване на гласните струни.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име